Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Nazlı .
Üye
2

Büyük çöküş mümkün müdür?

Eğer evrenin olsası üç sonunda birisi "Büyük Çöküş" ise evrenin aslında sürekli kendi üstüne çöküp ardından tekrar "Büyük Patlamayı" yaşayarak bir döngü içinde olduğunu iddia edebilir miyiz? Bu mümkün mü?
346 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Serdar Kuş
Serdar Kuş
1,809 UP
Konuyla ilgili birisi

Bu varsayımınızla çok benzerlik gösterebilecek bir iddia, Roger Penrose tarafından öne sürülen Conformal Cyclic Cosmology - CCC(Sonsuz Çevrimsel Kozmoloji) isimli teoridir.

Penrose ve ekibi, kozmik mikrodalga arka plan radyasyonunda (CMBR), bir önceki evren döngüsünden kalma ve yeni bir döngüye "sızan" belirli desenler aradılar. Bu desenlerin genellikle kozmik mikrodalga arka plan radyasyonunda bulunan ve "Hawking noktaları" olarak adlandırılan belirli alanlarda yoğunlaştığını belirtmişlerdir. Bu noktaların, önceki bir evrenin kalıntıları olduğunu ve bir önceki evren döngüsündeki siyah deliklerin son parçaları olduğunu öne sürüyor Penrose.

Tüm Reklamları Kapat

Teori oldukça ilginç. Bu sürecin(yani evrenin yeniden oluşma sürecinin) çok kısa sürelerde oluşup yok olan minik kuantum seviye evrenler ve bizim evrenimiz gibi devasa büyüklükteki bir evrenin yeniden oluşum süreçlerinin benzerlik gösterdiğini öne sürüyor.

Sanırım Türkçe "Zaman Döngüleri" isimli kitap bu konuyla ilgili. Ama inanılmaz teknik bir kitap, böyle fizikçiler için yazılmış gibi. Bu yüzden ben tam olarak faydalanamadım eserden.

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Büyük Çöküş; Evren'in nasıl sonlanacağını anlatan kuramlardan birisidir. Diğer kuramlar; Büyük Yırtılma, Büyük Donma ve Vakum Bozunması'dır.

Bu senaryoların içinde en düşük ihtimal olarak değerlendirilen, Büyük Çöküştür. Nedeni ise Karanlık Enerji olarak adlandırdığımız ve Evren'in genişlemesine neden olan kozmolojik fenomendir. Karanlık Enerji, artan bir hızla Evren'i genişletmeye devam ediyor ve galaksi kümelerinin birbirlerine uyguladıkları kütle çekimi ve Karanlık Madde etkisi her geçen daha çok azalıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kuramın gerçekleşme ihtimalini yüksek görebilmemiz için, Karanlık Enerji gücünü yitirip, Karanlık Madde'nin hükmetmesi gerekiyor. Yani hükümdarın değişmesi gerekiyor. Gelecekte bir gün bu gerçekleşirse, kuramın yaratıcısı Rus bilim insanı Aleksandr Fridman'ın ismini çok anarız.

3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Onur Zengin
Onur Zengin
62K UP
Lise mezunu+Uzun süredir evren üzerine sorgulama+Bilime aşık biri

Bu düşünceler üst düzey ileri düşünceler ve bunlar soru olarak sadece kalır ve kalıyor yani cevapsız sorular olarak yıllarca gidecektir çünkü daha kendi gezegenimizin çevresini bile yeni yeni kesfediyoruz diyebiliriz,eskileri sayacak olsak tam anlamıyla, detaylıca bir elimizde kağıt veyahut görsel,kanıt yok,evet düşünceniz yanlış veya doğru diye öncelikle siniflandirilamayacagini söylemek istiyorum çünkü her düşünce,soru özelinde özeldir,konuya dönersek , şöyle düşünceler de mevcut,daha kanitlanmasina veya ne olup olmadığını anlamamıza uzun zaman olan paralel evrenler,sizinde sorunuza benzeyen,evren birkaç kez patlayıp yeniden çökmüş, yeniden patlayıp, yeniden çökmüş olabilir mi? Kim bilebilir belki binlerce belki daha fazla kez doğup, sonlandı,bizler uçsuz bucaksız evrende toz tanesi bile değiliz,öğrenmemiz,bilmemiz gereken çok şeyler var,emin olun ki bildiğimiz şeyler daha hicbirsey, büyük çöküş büyük ihtimalle kaçınılmaz ve bir döngü içinde de olabilir o yüzden çok sorgulamak, çok araştırmak, sürekli ileriye gitmek zorundayız,bilim insanlarına,bilim araştırmalarına, araştırmacılarina sonsuz destek olmalıyız, vermeliyiz,emin olabilirsiniz ki sizin evrim ağacında aklınızdan geçen her ne olursa olsun sormanız veya bizlerle paylaşmanız çok büyük bir destek ve değerli,hepimiz için böyle,umarım anlatabilmisimdir,iyi okumalar dilerim.

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
"Güneş Tanrıçası": Var Olmaması Gereken Bir Parçacık Daha Keşfedildi!
Meksikalı Uzaylılar Gerçek mi?
Meksikalı Uzaylılar Gerçek mi?
Bir Odaya Neden Girdiğinizi Neden Unutuyorsunuz?
Bir Odaya Neden Girdiğinizi Neden Unutuyorsunuz?
Hazırlıklı Olmak Depremin Sonucunu Gerçekten Değiştirir mi?
Hazırlıklı Olmak Depremin Sonucunu Gerçekten Değiştirir mi?
Cinayetin Bilimi: Canavar Komşum Nasıl Yakalandı?
Cinayetin Bilimi: Canavar Komşum Nasıl Yakalandı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close