Tek bir eşitlik kavramı yoktur. Varoluşsal eşitlik, hak ve hukuk eşitliği, özgür olma eşitliği, cinsiyetlerin hukuk altında eşitliği gibi birçok dala ayrılır aslında.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi her üyesi birbirinden doğal olarak farklı olan insan türünün üyeleri için bir konuda eşitlik önermektedir. Evrensel Bildirge'nin birinci maddesine göre tüm insanların eşit olduğu kategori insan haklarıdır. Bildirgedeki ifadesiyle; “tüm insanlar haklar bakımından eşittir”, diğer bir ifadeyle “tüm insanlar eşit haklara sahiptir”.
''Farklılık'' ve ''eşitlik'' adında iki kavram karıştırılmamalıdır. İnsanlar birbirinden farklıdır, bu farklılık bazen bizi diğer insanlardan ayırır. Buradaki ayrım kişiler arası yarış rekabeti doğurmaksızın sadece farkındalık adı altındaki meseledir.
Örneğin müzik yeteneği olan yani müzik kulağı gelişmiş biri, çizim yeteneği olan görsel hafızası gelişmiş birinden farklıdır. Fakat bu farklılık eşit olmamalarını gerektirmez.
Sorunuz yaşam hakları vb konularda eşitlik ise, evet hepimiz eşit olarak değerlendirilmeliyiz. Dil, din, ırk, renk, mezhep ve hayata olan felsefi bakış açımız bizleri birbirimizden ayırır, böyle olması gereklidir çünkü hepimiz bir birey olarak kişisel çerçeve içerisinde düşüncelere sahibiz. Ama bu durum hak ve hukuksal olarak eşit olmamızın önüne geçmiyor.