Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Timurhan Çakır
Üye 2 gün önce 2 Cevap
3

Ödüllü Soru Burun kanaması, insanı öldürebilir mi?

204 görüntülenme
Cevap Ver 500 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Sağlık sektöründe editörüm 1 gün önce

Normalde sıradan bir burun kanamasının, yani epistaksisin, doğrudan ölüm nedeni olması aşırı nadir bir durum fakat bayağı ekstrem durumlarda bu mümkün. Eğer kanama, burun boşluğunun arka kısmından, sfenopalatin arter gibi ana damarları içeren bir bölgeden kaynaklanıyorsa ve kontrol altına alınamazsa, kan kaybı hipovolemik şoka yol açabilir. Yani o kadar çok kan hacmi kaybedersin ki kalbin organlarına yeterli kanı pompalayamaz hale gelir. Ayrıca özellikle bilinci yerinde olmayan veya yutkunma zorluğu çeken birinde masif bir kanama olursa, kan akciğerlere aspire edilebilir, bu da asfiksiye, yani boğulmaya neden olabilir. Altta yatan ciddi koagülopatiler (pıhtılaşma bozuklukları) veya herediter hemorajik telenjiektazi (HHT) gibi durumlar, hatta antikoagülan tedavinin komplikasyonları bile, arteryel embolizasyon veya cerrahi ligasyon gibi müdahalelerle acilen yönetilmezse bir burun kanamasını hayati tehlikeye dönüştürebilir. Yani, günlük burun sızlamaları genellikle ölüm fermanı olmasa bile 😂 durmak bilmeyen bir fışkırma kesinlikle ciddi tıbbi yardım gerektirir.

8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bilge Kaya
Konuyla ilgili araştırma yaptım 9 dakika önce

Burun kanaması (epistaksis) damar patolojileri veya pıhtılaşma bozuklukları nedeniyle burun boşluğuna olan kanamalardır. Genellikle birkaç damla gibi az miktarda ve kısa süren kanamalar şeklinde olmakla birlikte, kimi zaman hayatı tehdit edecek boyutta ciddi kanamalar da olabilmektedir. Kanamalar ön ve arka burun kanamaları olmak üzere iki grupta incelenebilir. Burunu besleyen damarlar burun deliklerinin yaklaşık 1 cm gerisinde birbirleriyle birleşerek bir damar ağı oluştururlar. Ön burun kanamaları bu damar ağından kaynaklanır ve genellikle daha basit müdahalelerle durdurulabilir. Arka burun kanamaları ise burunun arka kısmını besleyen damarlardan kaynaklanır ve genellikle daha ciddi hastalıkların belirtisi olarak karşımıza çıkar. Kan, burun deliklerinden akabileceği gibi daha sıklıkla beraberinde genize ve oradan da boğaza akmaktadır. Dolayısıyla hem kaynağın saptanması hem de tedavisi ön burun kanamalarına oranla daha güçtür. Nadir durumlarda, bu durum büyük kanamaya ve hatta ölüme yol açabilir. Ayrıca kanama bozuklukları gibi daha ciddi sorunların habercisi olabilirler.

Burun kanamalarının yeterli önlem alınmadığnda ölüme yol açtığı vakalar bulunmaktadır. Bunlardan biri 2 Aralık 2011 yılında şiddetli burun kanamasıyla yerel sağlık merkezine başvuran 47 yaşındaki İngiliz Robert Ford. Gittiği sağlık merkezinde kanamanın durdurumasının ardından doktorların yönlendirmesiyle evine gitti. Ancak saatler sonra evinde devam eden kanamanın, hava yollarını tıkayarak Ford’un ölümüne yol açtığı doğrulandı.

Tüm Reklamları Kapat

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close