Hayır. Aşılar, pandemiyle mücadeledeki en güçlü silah; ancak bu silah, tek başına düşmanı yenmek için yeterli değil. Maske ve sosyal mesafe gibi diğer pandemi önlemleriyle birleştirilmesi gerekiyor.

Üstelik aşıların çalışmadığını gösteren hiçbir veri olmadığı gibi, tam da beklendiği gibi çalıştığını gösteren yığınla akademik veri var. Unutmayın: Koronavirüse karşı geliştirilen aşıların temel amacı hastalığın hafif geçirilmesini sağlamak. Aşılar virüse maruz kaldıktan sonra bağışıklık sistemini devreye sokarak öncelikle virüsün o anda vücuda yayılmasını engeller. Eğer enfeksiyon ilerlerse bağışıklık sistemimizdeki hafıza hücrelerinin tetiklenmesi ile virüsün akciğerlerde hastalığa yol açmasını önler. Bu sebeple aşıların etkinliğini, aşılı kişilerde gözlemlenen pozitif test sayıları ile değil hastalık ve ölüm sayılarını azaltması üzerinden değerlendirmek gerekiyor.
Ve bunu yaptığımızda, aşı olmayan kişilerin, aşı olan kişilere nazaran:[1]
- COVID-19 hastalığına 4.5 kat daha sık yakalandıkları,
- Hastalık nedeniyle 10 kat daha sık hastanelik oldukları ve
- Hastalık nedeniyle 11 kat daha fazla öldükleri
biliniyor. Yani aşılar, varyantlara rağmen, beklendiği gibi çalışıyor. Henüz aşı olmamanın, aşı olmaya nazaran daha avantajlı olduğu herhangi bir durum bilinmiyor.
Kaynaklar
- H. M. Scobie, et al. (2021). Monitoring Incidence Of Covid-19 Cases, Hospitalizations, And Deaths, By Vaccination Status — 13 U.s. Jurisdictions, April 4–July 17, 2021. MMWR. doi: 10.15585/mmwr.mm7037e1. | Arşiv Bağlantısı