Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 8 Ağustos 2 Cevap
2

Bu işlemde neden böyle bir sonuca ulaşıyorum?

merhaba az önce aklıma birden takıldı ve uğraşmadan kısa bir görselle anlatmak istedim işlem ne kadar saçma dursada bu sonuca varmamın açıklamasını kafamda tam oturtamadım bu konuda beni bilgilendirebilirseniz minnettar kalırım.
347 görüntülenme
Bu işlemde neden böyle bir sonuca ulaşıyorum?
Bu işlemde neden böyle bir sonuca ulaşıyorum?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci 8 Ağustos

4 sonucuna ulaştıktan sonra yaptığınız işlem 4/2 değil, 4/(1/2), yani 4 adet dikdörtgeni yarıma bölmüş oluyorsunuz. Bu işlemin sonucu da 4/0,5=8

Sizin görselde yaptığınız yarıma bölmek, oysa 4/2 işlemi için; yarısını almak ifadesi kullanılır, yani 2 dikdörtgen bir yana, diğer ikisi bir yana konur ve sonuç 2 olur.

Not; Türkçe'de kullanılan bölme ile Matematikte kullanılan bölme arasında bir fark yoktur; "yarıma bölmek" ile "bölmek" ifadeleri farklı işlem gerektirir.

Tüm Reklamları Kapat

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Joseph Joestar
Üye 8 Ağustos

Hahaha eğlenceli bir bakış açısı. Sevgi, bilgi, sevinç, gurur... paylaştıkça çoğalan şeylerdir. Ancak iki boyutlu geometrik cisimlerin alanları bunlardan biri değildir.

Bölme işlemi cebirsel bir işlemdir. Bir değer belirlersin ve onu bir sayıyla bölersin. Sen iki değer belirlemiş (dikdörtgen alanı ve dikdörtgen adedi) rastgele cebirsel olarak ifade etmişsin. Mesela toplama işlemi yaparken dikdörtgen adetlerini toplamışsın alanlarını birleştirerek iki tane büyük dikdörtgen yapmamışsın. Bölme işlemi yaparken ise iyice enteresan bir şey yapıp alanları böldükten sonra tüm dikdörtgenleri almışsın. Yani bölme işleminde aslında değerleri bile bölmemişsin.

Örneğin ''....'' bunu ikiye bölersen ''..'' ve ''..'' elde edersin ve bunlardan birisi sonuçtur(yani ''..''). Ama sen bunu şöyle alıp ''.. ..'' iki parçayı gene toplamışsın. Hatta daha da ileri gidip ''||'' bunu günlük hayatta kullandığımız bölme kelimesi ile(keserek, kopararak ayırma)'' ıı ıı'' şeklinde ele almışsın. Matematikteki bölmeyi ve Türkçe'deki bölmeyi bir birine karıştırmışsın.

Tüm Reklamları Kapat

Matematikteki bölme sayısal olarak ifade edilen bir değeri(veya büyüklüğü) başka bir sayısal değer kadar parçaya ayırıp, bu parçalardan bir tanesini sonuç olarak almaktır. ''||'' bunu adet olarak ikiye bölersen, ''|'' bunu elde edersin, ''ıııı'' bunu değil. ''||'' Bunu eğer yükseklik olarak ikiye bölersen ''ıı''(sanırım ''ı'', ''|''niin yarısı değil ama öyle varsay) elde edersin.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close