Bu fotoğraf Çanakkale Cephesinden bir fotoğraf değildir. Şöyle ki Çanakkale cephesinde böyle bitik ve zor durumda savaşmadık. Yani şunu demek istiyorum ki gerek teçhizat gerek kılık kıyafet olarak kötü durumda değildi. Hatta diğer cephelere, hatlara ya da şehirlere fazla geldiği için kuruyemiş, kahve, un gibi şeyleri bile yollamıştır. Çanakkale Osmanlı’nın en önemli cephesiydi, komutanlar bu cepheyi nasıl harap bir halde bırakabilir ki? Çanakkale’de bir askere ortalama günlük şu miktarlarda erzak verilmiş: 900 gram ekmek, 250 gram et, 150 gram bulgur, 20 gram zeytinyağı, 20 gram tuz, 9 gram sabun. Yani 1915 Çanakkale cephesi yoklukta değil “varlıktaydı”. Daha soruyu cevaplamadan bile cevap acık.
- Uzun boylu askerin üniforması Fransızlarınki gibi soldan düğmeli. Osmanlı’da düğmeler sağda.
-Aynı orduda iki asker çantasını farklı yerde taşımaz.
- Sağdaki askerin giydiği Osmanlı subayı giysisidir. Osmanlı’da bir subay ile bir er yan yana böyle duramaz.
- Uzun boylunun elinde muhtemelen altın bir yüzük var. Osmanlı askerinde yüzük göremezsiniz. Yasaktır.
- Uzun boylunun ayağındaki bot Fransız ordusuna aittir.
- Savaş neredeyse dört mevsim boyunca sürdü. Özellikle yazın güneş son derece yakıcıydı. Dolayısıyla şapkalar en az elbiseler kadar yıpranmış ve solmuş olmalıdır. Ancak şapkalar hiç de solmuş görünmüyor.
- Kısa boylu askerin kemeri, tüfeği ve kasaturası yok. En önemlisi mataraları yok.
- Kısa boylunun çoraplarının taban kısmı ile üst kısmı aynı renkte, yani temiz. Yere basılan çorap böyle mi olur? Kaldı ki; en yoksul zamanlarda bile, Türk köylüsü ayağına giyecek bir çarık yapmasını bilmiştir.
- 1917-1918’de de çekilmiş diğer fotoğrafların hiçbirinde ne subay, ne asker, ne de yardımcı personel bu durumda değil.
Kaynaklı cevaplara geçersek fotoğraftaki uzun boylu adamın oğlunun verdiği röportajdan;
“Babamın o fotoğraf ile savaşın simgesi haline geldiğini öğrendim. Ancak babam 1911 doğumlu. Yani Çanakkale Savaşı başladığında 4 yaşındaydı. O fotoğraf babam Çiğli Havaalanı’nda işçi olarak çalışırken çekilmiş.” Demiştir. Bu iki kişi Çiğli Hava Üssü’nde çalışan işçilerdir.
Bir şey daha söyliyim, bu fotoğraf gerçek olsaydı eğer bu kahramanlık fotoğrafı değil, rezillik olurdu.
Kaynaklar
- Nurullah Aydın. Çanakkale'deki Meşhur Iki Asker Fotoğrafı Sahte Miydi?. Alındığı Tarih: 21 Kasım 2023. Alındığı Yer: aydinlik | Arşiv Bağlantısı
- Akcan Mir. Savaş Yillari Fotograflari. Alındığı Tarih: 21 Kasım 2023. Alındığı Yer: turkiyegunlugu | Arşiv Bağlantısı
- Bilmiyorum. “Çanakkale Yemek Listesi” Olduğu İddiasıyla Paylaşılan Aşağıdaki Menü, Çanakkale Savaşı’na Değil Irak Cephesine Ait. Alındığı Tarih: 21 Kasım 2023. Alındığı Yer: malumatfurus | Arşiv Bağlantısı