Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mehmetcan Şimşek
Üye 12 Temmuz 2022 2 Cevap
1

Bu dini düşünce hangi görüşe girer?

Dinlerin ve Tanrının olduğu bilindiği halde bireyin kendisini hiç bir dini düşünce ve Tanrıya yakın görmediği ama Ateist, Deist vs olarak adlandırmadığı sadece dine ve tanrıya gerek duyulmadığı bir görüş var mı ya da bu yazdığım görüş hangi görüşe yakındır acaba?
793 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ege Yıldırım
Astronomiye Meraklı Ve Araştırmayı Seven Biri 12 Temmuz 2022

[1]İgnostisizm olabilir. İgnostisizm tanrı tanımında bir tutarlılık olmadığı, tutarlı bir tanımı olmayan bir konuyu da tartışmanın gerek olmadığını söyler. Yani İgnostisizm İçin Ateizm’in Bir Varyasyonu Denebilir.[1]

145 görüntülenme

Kaynaklar

  1. tr.frwiki.wiki. (2022). Ignostisizm. İngostisizm. | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ceren Gümürcü
Öğrenci 7 Eylül 2022

Apateizm nedir?

En sade tanımı ile Apateizm, Tanrı inancına karşı ilgisizliktir. Apateistlere göre Tanrı’nın varlığının veya var olmamasının insan yaşamı için önemi yoktur. Bu yüzden apateizm bir inanç değil, inanca karşı bir tutumdur.

Apati (ilgisizlik) ve teizm (Tanrı inancı) kelimelerinin birleşiminden türetilmiş bir kavram olan apateizm, pragmatik ateizm olarak da adlandırılır. Onlar Tanrı’nın varlığını inkar etmedikleri gibi olmadığını da iddia etmezler. Bu nedenle din karşıtları ile aynı fikirde değillerdir. Aslında bu tutum dini inançlardan ve dine karşı tutumlardan özgürleşmeyi savunan bir tutumdur. Yani apateizm dini inanca teşvik etmeyen ve aynı zamanda karşı çıkmayan bir hoşgörü pozisyonudur.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Apatetik agnostisizm veya pragmatik agnostisizm, herhangi bir tartışmanın tanrı(lar)ın varlığını destekleyen veya desteklemeyen kanıtlar sunamayacağını ve bir tanrının var olması durumunda insanların kaderi ile ilişkisi olmadığını, dolayısıyla varlık veya yokluğunun insan hayatı üzerinde etkisi olmayacağını savunur.

Indifferentism

bazılarının hiçbir dinin veya felsefenin bir diğerinden üstün olmadığı inancıdır.

Dini kayıtsızlık, siyasi kayıtsızlıktan ayırt edilmelidir. Siyasi kayıtsızlık , sınırları içindeki tüm dinlere ülkenin kanunları önünde eşit olarak muamele eden bir Devletin politikasıyla ilgilidir . Kayıtsızlık, dini kayıtsızlıkla karıştırılmamalıdır. Kayıtsızlık öncelikle dinlerin değerini küçümseyen bir teoridir; Dini kayıtsızlık, dinin gerekliliğine ve faydasına inansın veya inanmasın, aslında görevlerini yerine getirmeyi ihmal edenlerin davranışlarını ifade eder.

Kaynaklar

  1. www.olaganustukanitlar.com. Apateizm Nedir?. Alındığı Tarih: 7 Eylül 2022. Alındığı Yer: www.olaganustukanitlar.com | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close