Bu işlemin teknik adı "Booting" olarak geçer. Cihazı açarken bastığımız güç tuşu bir tetikleyicidir ve CPU'ya yani işlemciye ilk elektriği verir. İşlemcideki sabit kod parçacığı bir Assembly terimi olan "Jump" talimatını yürütür. Jump komutu düşük seviyeli dilde bir adreslemeden başka bir adreslemeye zıplamadır. (derin bir konudur araştırılmasını öneririm) Bios, ön yükleyici ile diskte bulunan yürütülebilecek işletim sistemlerini(Windows,Linux,MacOs vb.) arar. Bulduktan sonra bilgisayarda bulunan donanımların sürücüleri yüklenir.(Bu sürücüler birbirleri ile iletişime geçebilmesi için gereklidir yoksa donanım diğer donanımı tanıyamaz)
Bütün bunların ardından işletim sisteminin çekirdeği yani diğer adıyla "Kernel" bellek üzerinde kontrolü ele alır ve boot tamamlanmış olur.
Günümüzde yaygın olan cihazlar bu işlemi yaklaşık 5-10 saniye arasında tamamlamış olur ve çoğu kullanıcı arka planda ne kadar büyük ve kompleks bir işlemin döndüğünün farkına bile varmadan hayatlarına devam ederler :)[1][1][2][3]
Kaynaklar
- toppr. Concept Of Booting. Alındığı Tarih: 3 Mart 2022. Alındığı Yer: toppr | Arşiv Bağlantısı
- javatpoint. Booting In Operating System. Alındığı Tarih: 3 Mart 2022. Alındığı Yer: javatpoint | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Booting. Alındığı Tarih: 3 Mart 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı