Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Şilan Akköprü
Üye 17 Kasım 1 Cevap
0

Bruki/Brukan aşiretinin kökeni ezidi mi?

440 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Aydoğdu
Tarih ve Araştıma Mezunu 1 ay önce

Brukan aşireti ile ilgili resmi ve yazılı, aşiret reislerinin zamanındaki anlatıları ve Osmanlı arşivlerinden alınan bilgiler ile bugün tam anlamıyla bilgi sahibiyiz. Burukiler hakkında en eski yazılı tarih 1609 yılına kadar uzanmaktadır. Araştırmacı Yazar Doç. Dr. Ahmet Özer’in Brukan aşireti ile yapmış olduğu uzun soluklu bir araştırma sonucunda aşiret hakkında en kapsamlı araştırma olarak gözler önüne sermektedir. Dr. Ahmet Özerin araştırmasının en önemli başlıca kaynağı aşiretin ileri gelen yaşlı reisleri ile görüşüp onların anlattıklarını ve Osmanlı kaynaklarını incelemiş ve araştırmasına eklemiştir. Kinyas Kartal önderliğinde kapsamlı araştırmalar yapılmıştır.

“Esasında bugün Van’da bulunan Bruki aşiretinin asıl bilinen kökleri Diyarbakır’ın Karacadağ bölgesine dayanır. Aşiret bundan yaklaşık 400 yıl önce Karacadağ’da yaşarken bir olay üzerine göç eder. Meşakkatli bir yolculuktan sonra Ağrı dağının eteklerine gelir. Burada iki kola ayrılan Bruki’lerin bir kolu İran’daki Hoy ve Bakü bölgelerine, öbürü de bugünkü Erivan ve çevresine gelip yerleşir. Bu göçün üstünden yaklaşık 300 yıl geçtikten sonra 1920’lerde her iki kol (hem Sovyetler hem de İran Bruki’leri) Türkiye’ye geri döner: Bu günkü Van merkez ve çevre köyleri başta olmak üzere Muradiye-Gürpınar ve çevresine yerleşirler.” Dr. Ahmet Özer’in araştırmasının giriş kısmında yer alan bu yazı ile Brukilerin bilinen en eski köklerini bizlere sunmuştur.

Yazısının ve araştırmasının devamında Kinyas Kartal Bey Erivan Ermenistan’da dünyaya geldiğini Ermanista’nın o zamanlar devlet çiftliklerinin Soveyetler Birliği’nin yönetimi altında olduğunu, kendisinin de o devlet çiftliklerinde Tarımkent denilen köyde 1900 yılında doğduğunu dile getirmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

“Dil bölgesi Rusların eline geçtikten sonra, halen Sovyetler Birliği sınırları içinde bulunan Ermenistan’ın başşehri olan Erivan’da dünyaya geldim. Bu günkü devlet çiftlikleri o zaman Ruslarındı. Ben o devlet çiftliklerinde Tarımkent , dedikleri köyde 1900 yılında doğmuşum. Babam zengin ve gözü açık bir adamdı. Beni de çok severdi.”

Kinyas Bey konuşmasının devamında Kara Harp okulunu bitirdiğini Rus İhtilalinin başladığını ailesinin yanına Erivan’a dönmek istesede dönmediğini eklemiştir. Devamında; dini değerlerini ve kültürlerine ilişkin söylemiş olduğu bu konuşması;

“Bizim Erivan’da kendimize has gelenek, göreneklerimiz vardı. Töremiz vardı. Bunlara göre yaşardık. Giyim kuşamda, sosyal yaşamdan, yaşama biçiminden dini değerlere kadar her şeyimiz farklıydı. Müslüman toplumun gereklerine göre yetiştirildik. Babam beni askeri liseye yazdırdığı zaman çarlık dönemi idi. Okulun direktörü ile bir görüşme yapmıştı. Bizim Müslüman olduğumuzu, bana domuz eti yedirmemelerini söylemişti. Direktörümüzün emri ile domuz eti yedirmemeleri söylenmişti. Domuz pişirildiği zaman bana ayrı masa açılırdı. Ben yemekhaneye girince gözlerimle özel masamı araştırırdım, görmeyince o gün domuz eti olmadığını anlayıp arkadaşlarımla yemeği yerdim. Bir gün domuz eti pişirilmişti, bana da ayrı masa ayrılmamıştı. Direktör içeri girip benim yemek yemeyip bir kenara oturduğumu görünce anladı. Bunun üzerine personelden 80-90 kişinin işine son verip yerine yenilerini aldılar. Çarlık Rusya koyu Ortodoks bir yönetim idi. Dine önem verir bu konudaki müesseseleri sağlamdı.”

Babası’nın okula yazdırırken müslüman olduğunu söylemiş ve ailesinin müslaman olduğunu kendi ağızıyla doğrulamıştır. Konuşmasının devamında Sarıkamış olayından sonra yerde kalan silahlar hakkında bu bilgiyi veriyor;

Tüm Reklamları Kapat

“Enver Paşa hareketinden sonra askerlerimiz donmuş. Silahları yerde kalmıştı. Bölge halkı bu silahları topluyor aşiretlere satıyordu. Bu silahlardan 6 at yükü tüfekte bizim aşirete getirilmişti. Rahmetli babam köylüler adına pazarlık yaparak satın alıyordu. Babamın amcasının oğlu Mehmet Bey de babamın yanında idi. Mehmet Bey bir silah seçti ve babama “bunu size alalım.” dedi. Silahın dipçiğinde kan izi vardı. ‘Mehmet’ dedi babam ‘bu silahta ecdat kanı vardır. Benim içim bu silahı kullanmaya elvermez. Allah’tan dileğimdir. Askerler buraya kadar gelsin onların safında dövüşüp şehit olayım’ Allah babamın duasını kabul etti. 9. Kafkas Fıkrasında dövüşürken babam Ermeni kurşunuyla şehit oldu.”Konuşmanın devamında Kinyas Bey Enver Paşa ile olan tanışmasını anlatmış;

“Onunla karşılaştığım zaman ben Harp Okulu öğrencisiydim. Bakü’deki Büyük Tiyatrodan Kuran-ı Kerim aleyhinde bir konuşma oldu. Enver Paşa bu toplantıdaydı. Söz aldı ve Kuran-ı Kerimi güzel bir üslupla müdafaa etti.” [1]

XVII ve XIX. Yüzyılda Osmanlı Toplumunda Yezidî Aşiretler ilgili araştırmada Osmanlı’nın o tarihi kaynaklarında; Brukan aşiretinin olmadığı görülmektedir.[2]

XVII ve XIX. Yüzyılda Osmanlı Toplumunda Yezidî Aşiretleri
XVII ve XIX. Yüzyılda Osmanlı Toplumunda Yezidî Aşiretleri
Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
XVII ve XIX. Yüzyılda Osmanlı Toplumunda Yezidî Aşiretleri
XVII ve XIX. Yüzyılda Osmanlı Toplumunda Yezidî Aşiretleri
Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
102 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ahmet Özer. Brukan Aşireti 1609-1922(Doç. Dr. Ahmet Özer). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2024. Alındığı Yer: Adırlı | Arşiv Bağlantısı
  2. M. N. Şanda. (2023). Xix. Yüzyılda Osmanlı Toplumunda Yezidî Aşiretler. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sf: 189-208. doi: 10.18037/ausbd.1272586. | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close