Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
M. Ç.
Üye
10

Boğularak ölmenin sebebi solunumsal asidoz mudur, eğer bu bir sebepse tek sebep bu mudur?

3,129 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gizem Toğmuş
Gizem Toğmuş
2,921 UP
Patoloji laborantı

Boğularak ölmenin (Asfiksi) birden fazla yolu vardır. Bu yolları araştırarak boğularak ölmenin sebeplerine ışık tutabiliriz.

Hücrelerimiz oksijene muhtaç bir durumdadır. Oksijen yokluğu dokulara zarar verir ve bu dokunun türüne göre değişmektedir. Sinir dokuları bu konuda en erken zarar gören dokudur. 3 dakika sonunda ciddi nörolojik zararlar ortaya çıkar. Agoni ile orantılı olarak kanda karbondioksit birikimi oluşmaya başlar.

Tüm Reklamları Kapat

ASI

Bir kimsenin, boyununda ip ile bağlı olup ipin diğer ucunun sabit ve yüksekçe bir noktada bulunması ası türü boğulmayı açıklar. Vücut ağırlığı sabit ip ile bir gerginleşme yapar. Bu da bağlı olduğu boyuna direkt olarak bası yapımına sebep olur. Ası'nın neden olduğu ölüme yakından bakarsak, bağlı olan ipin boyun damarlarına yaptığı basınç beyinde iskemi yaratır. Beyinden kanın dönüşü engellenir. İpin ani gerilimi şiddetli bir iskemi yaratabilir. Trekea üzerinde olan basınç ile akciğere hava girişi kapanır. Ve asfiksi gerçekleşir. Aynı zamanda inhibisyon yaratan durumlar da mevcuttur. Boyun vertebralarında oluşan kırılmanın yaratacağı şok ile de ölüm görülebilir.

Tüm Reklamları Kapat

BOĞMA

Boyunun dıştan sıkıştırılmasına bağlı ölüm durumuna denir. Solunum engellenir. Genellikle eller ve ip kullanılır. İp ile boğma durumunda beyinin oksijensiz kalması ölümü getirir. Yine ası ölüm şekline benzer olarak akciğerlerin oksijensiz kalması ile asfiksi oluşur. İnhibisyon, boğma türünde de mevcuttur. El ile boğma türünde yüksek bir olasılıkla oluşacak boğuşma nedeni ile asfiksi süresi artar.

BOĞULMA

Solunum yollarının tıkanması veya engellenmesidir. Ağız ve burun yollarının kapanması bu yolla boğulmaya örnektir. İç organlarda asfiksi lezyonları yaratır. Yabancı cisim ile solunum yollarının tıkanması yine görülen bir durumdur. Yabancı cisim trakea veya larenks içine kaçarak ölümü getirir. Larenks içine kaçan gıda parçaları buna büyük bir örnektir.

KAPALI ALANDA KALMA

Alana oksijen girişinin yetersiz ya da hiç olmayışı boğularak ölümü getirir. Nefes alışta sıklık, bitkinlik ve yalancı ölüm evreleri arasındadır. Genel asfiksi bulguları verir. Canlı bir şekilde toprak, kum gibi maddelerin altında kalmak da kapalı alan ölümüne örnektir. Solunum yapmak zorlaşır, içinde kalınan madde göğüse basınç yapar. Ağız ve burun deliklerinden toprak, kum gibi maddeler girebilir. Bu solunumu engelleyen unsurlardan biridir.

SUDA BOĞULMA

Suyun genelde üst hava yollarına girmesi ve diğer solunum mekanizmalarını engellemesi ile ölümü gerçekleştirir. Suda boğulma kendi içinde değişik durumlarda incelenir. Kuru boğulmada su hava yollarına girmez fakat bulunulan sıvı ortam üst solunum solunum yollarına zarar vererek ölümü meydana gelir. Islak ölüm ise kendi içinde ikiye ayrılır. Tatlı suda boğulmada su kana göre hipotoniktir. Su hızla dolaşıma geçer. Hemoliz görülür, potasyum artışı vardır. Tuzlu suda ise su kana göre hipertoniktir. Hipotansiyona ve pulmoner ödeme neden olur.

Tüm Reklamları Kapat

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİ

Oksijen yoğunluğunun azalıp yetersiz duruma düşmesi ile zehirlenme görülür. Havada bulunan karbonmonoksit gazı kandaki eritrositleri etkiler. Bulantı, konsantrasyon kaybı ve koma ile seyrederek ölümü meydana getirir.

Kitap kaynağı: ADLİ TIP DERS KİTABI / DOÇ. DR. MEHMET AYKAÇ

230 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Asfiksi Türleri. (26 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 26 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Filler Neden Farelerden Korkar?
Filler Neden Farelerden Korkar?
Ay Nasıl Oluştu?
Ay Nasıl Oluştu?
Balinalar Nefesini Nasıl 2 Saat Tutabiliyor?
Balinalar Nefesini Nasıl 2 Saat Tutabiliyor?
Işıldayan Bu Taş Radyoaktif mi? | Yooperlite Taşı
Işıldayan Bu Taş Radyoaktif mi? | Yooperlite Taşı
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close