Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bu soru başka bir soruya yönlendirilmiştir: Dünya dışında canlı var mı?
Kubilay Bayraktar
Üye
0

Dünya dışı yaşam var mıdır?

Koca sonsuzlukta olmalı bence ancak, sınırlı kaynaklardan dolayı varlığına hiçbir zaman tanık olamayacağımız dostlarımız olduğunu da düşünüyorum. Dünyadaki sınırlı kaynaklarla x mesafe gidilebilir, x mesafedeki sınırlı kaynaklarla y mesafeye gidilebilir, en nihayetinde bir yerde kaynak yetersizliğinden daha fazla ilerlenemeyecek!
5,102 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ali Göl
Ali Göl
23K UP
Amatör Astronom
Orijinal Soru: Başka galaksilerde hayat var mı?

Öncelikle başka bir galaksiye gitmek amacıyla dünyadan yollanan bir astronot, insanlı veya insansız bir uzay yolculuğu yoktur. Bahsettiğiniz araç olsa olsa 1977'de fırlatılan NASA'nın Voyager-1 aracı olabilir. Kendisi şu anda güneş sisteminin dışında ve yıldızlarası bölgede. Ve bırakın başka bir galaksiyi en yakın yıldıza ulaşması için en az 40,000(40bin) yıl gerekiyor. Bize en yakın yıldız sadece 4 ışık yılı ötede. Ancak en yakın galaksi Andromeda(m31) galaksisi 2milyon ışık yılı ötededir. Yani 10bin yılda 1 ışık yılı ilerlerse 2milyon ışık yılı mesafini yaklaşık 20,000,000,000(20 milyar) yılda gidecektir. Evrenin yaşının 13.8 milyar olduğunu varsayarsak bu imkansız bir görevdir.

Zaten voyager'ın asıl misyonu hiç bir zaman yıldızlar arası veya galaksiler arası bir seyahat olmamıştır. Güneş sisteminde bilimsel araştırmalar yaptıktan sonra yıldızlararası yörüngeye yönelmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Gelelim evrende hayat var mı sorusuna:

Bilimsel araştırmalar doğrusunda evrende veya kendi galaksimizde veya güneş sisteminde bilinen veya kesin olarak tespit edilen herhangi bir yaşam yoktur. Güneş sisteminde bazı uydularda yaşam olabileceği noktasında bilim adamlarının ortak görüşü vardır. Ancak bunlar sadece yüksek ihtimal denilen yorumlardır. Kesin kanıt için gidip o uydularda bizzar araştırma yapılması planlanmaktadır. Şunun da unutulmaması gerekir: Burda bahsedilen yaşam akıllı bir yaşam formu değildir. Daha çok mikrobik tek hücreli veya çok ilkel canlılardan bahsediyoruz.

Diğer taraftan evrenin genişliği ve evrendeki ötegezegenlerin(dünya benzeri gezegenler) oldukça fazla bulunması göz önüne alınarak yapılan ihtimal hesaplarında, evrenin bir yerlerinde bizim gibi veya bizden daha zeki canlıların olması pek ala mümkün.

Senin başka bir galakside bir hayatın olabilir mi?

Hayır olamaz. Yani başka bir yıldız sisteminde senden 1 tane daha olduğunu söyleyen her hangi bir teori veya bilimsel bir öngörü bulunmamaktadır. Ancak bu soru paralel evrenler ile bağdaştırılabilir. Paralel evrenler teorisi bizim evrenimiz gibi sonsuz sayıda evren olduğunu öngören ve bu aslında olabilecek her ihtimalin sonsuz adet tekrarının olabileceğini söyleyen bir teoridir. Her ne kadar matematiksel ispatları olsa da bu teori üzerinde somut en küçük bir kanıt yoktur.

414 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Zafer Emecan. Dünya Dışı Yaşam Mı. (13 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 13 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Kozmik Anafor | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Dilrbad .
Dilrbad .
35K UP
öğrenci
Orijinal Soru: Başka galaksilerde hayat var mı?

bu çoook tartışmalı bir konu özellikle evrim ağacı videolarında değinilen bir konu kaynak olarak ekleyeceğim. başka galaksilerde yaşam olması olasılığı tabi ki var ama bizim gibi karbon based olmayabilir. ekleyeceğim kaynaklarda uzun uzun açıklamalar var o yüzden kısa geçeceğim.

ikinci sorun benim başka galakside hayatım olabilir mi kısmı paralel evrenlerle alakalı aslında. aynı evrende senden bir tane daha olması orda başka bir sen olup aynı bilinci paylaşmanız mümkün değil çünkü öyle bir durum olsa bilinciniz aynı olduğu için bunu bilirdin. biraz komple teorisi üretmek gerekirse belki 1 den fazla kişiliğe sahip insanların birden fazla hayatları vardır diyebiliriz. :)

Tüm Reklamları Kapat

benim kendi inancım paralel evrenlerin olduğu yönünde. yani benim inancıma göre evet senden birden fazla -sonsuz sayıda- var ama aynı evrende değil. ben yaşama ihtimalimiz olan tüm hayatları yaşadığımıza inanıyorum çünkü tek bir hayat seçemediğimiz durumlar alamadığımız kararlarla beraber çok anlamsız olur. hem zengin hem fakir hem erkek hem kadın yani düşünebileceğin tüm versiyonlarımızla paralel evrenlerde eş zamanlı yaşadığımızı düşünüyorum. kelebek etkisini duymuşsundur en ufak karar her şeyi değiştirebilir. tamamen farklı bir çevre aile din ırk bunlar ile bambaşka insanlar olabiliriz. dediğim gibi bu benim düşüncem. islamla da bunu şöyle bağdaştırıyorum. bu paralel evrenlerde sonsuz yaşadığımız hayatlar toplamında iyi mi kötü mü -cennetlik cehennemlik- olduğumuz ortaya çıkıyor. çünkü tek bir hayat ile değerlendirilmenin adil olduğunu düşünmüyorum.

evet bunlar benim düşüncelerim. farklı galaksilerde yaşam ile ilgili kaynakları ekleyeceğim. benim ekleyemediklerimi evrim ağacı youtube sayfasından bulabilirsin aynı şekilde ng youtube kanalında da bu konular belgesel şeklinde açıklanmış bazıları çok eski ama yine de yardımı dokunabilir.

300 görüntülenme

Kaynaklar

  1. ?. Uzayda Yaşam Var Mı. (1 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2020. Alındığı Yer: scienceup | Arşiv Bağlantısı
  2. evrim ağacı. (video, 2021). Https://Www.youtube.com/Watch?V=T_Foggeomro.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tommy Anderson
Tommy Anderson
2,663 UP
Çok mantıklı fikirlerim var
Orijinal Soru: Başka galaksilerde hayat var mı?

Ben Kuran açısından cevaplayayım:

17,44:

Tüm Reklamları Kapat

Yedi gök, yeryüzü ve içindekiler, O'nu tesbih ederler. Onu hamd ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur. Fakat siz, onların tesbihlerini kavrayamazsınız. Kuşkusuz O, Çok Hoşgörülü'dür, Çok Bağışlayıcı'dır.

42,29:

Tüm Reklamları Kapat

Gökleri ve yeri yaratıp oralarda canlıları yayması O'nun varlığının delillerindendir. Dilediği zaman onları toplamaya da gücü yeter.

Burada gökler derken, atmosferden de bahsediliyor olabilir uzaydan da

3,83:

Onlar Allah'ın dininden başkasını mı arıyorlar? Oysa göklerdeki ve yerdekilerin hepsi, ister istemez O'na teslim olmuştur ve O'na döndürüleceklerdir.

“Biz Adem oğullarını, yarattıklarımızın bir çoğundan üstün kıldık” İsra 70

Bu ayette İnsanın en üstün varlık değil, birçoğundan üstün olduğunu anlıyoruz. Bu arada üstün olduğumuz diğer canlıları ezebileceğimiz anlamına gelmiyor, bununla ilgili hadis var:

“Bir kadın, eve hapsettiği kedi yüzünden cehenneme gitti. Kediyi hapsederek yiyecek vermemiş, yeryüzünün haşeratından yemeye de salmamıştı.” (Buhârî, Bed’ül-Halk, 17)

“Hâlbuki göklerde olan ve yerde bulunan hareket eden bütün canlılar ve melekler, büyüklük taslamadan sâdece Allah’a secde eder.” Nahl 49

Tüm Reklamları Kapat

Dikkat edin melekler dışındaki varlıklardan bahsediliyor.

Meryem suresi:

93-Göklerde ve yerde bulunan herkes Rahman'a yalnızca kul olarak gelecek.

94-Ant olsun ki, onların tamamını kuşatmış ve bir bir tespit etmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

95-Onların hepsi, Kıyamet günü O'na tek başına gelecektir.

96-İman eden ve salihatı yapanları, Rahman sevilenler kılacaktır.

14,48:

O gün yeryüzü ve gökler başka bir hale dönüştürülür. Ve onlar, bir ve gücüne karşı konulamaz Allah'ın huzuruna çıkarlar.

Tüm Reklamları Kapat

Burada gökler derken uzaydan bahsediliyor mesela

Bu arada Kuran'da 7 gök kavramı hem atmosfer hem de evren için kullanılabiliyor veya gök kavramı.

Gökler derken yine uzaydan bahsediliyordur muhtemelen, atmosfer için kullanıldığını tam hatırlamıyorum.

35,41:

Gökleri ve yeri koyduğu yasalarla yok olmaktan koruyan Allah'tır. Ant olsun ki eğer onlar yok olurlarsa, o ikisini O'ndan başka tutacak yoktur. Kuşkusuz O, Çok Şefkatli'dir. Çok Bağışlayıcı'dır.

Burada gökler ve yerin tutulduğu yazıyor, gökler derken atmosfer de olabilir evren de.

Bir yerde dikkatsizlik yapmadıysam

Ayetlere bakınca olabilir.

231 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Allah. Kuran. (13 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 13 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close