Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
0

Biyolojiyle ilgilenen ressamlar ve varsa eserleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Biyoloji’nin Resim Sanatıyla da ilişkisi olduğunu duydum.
464 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Barış Kaan Ok
Öğrenci

Resim eğitiminin önemli kısımlarından birisi de anatomi eğitimidir zira bir sanatçının bir canlı figürünü doğru bir şekilde çizebilmesi için o canlının anatomik özelliklerini- bilhassa kemik, kas ve doku yapısını- çok iyi bilmesi gerekir. Modern sanatta biçimin bozulmaya başlamasıyla birlikte anatomi bilmenin önemi görece azalsa da rönesans, barok, romantik dönem ve hiperrealizm gibi akımlarda sanatçının anatomi bilgisi büyük önem taşır. Şu an dahi canlı bir model üzerinden yapılan anatomik çizimler resim tekniğini kavramak için büyük önem taşır. Canlı model kullanımı Rönesans ve Antik Yunan'daki atölyelerde de sıkça kullanılan bir öğretim yöntemiydi.

Anatomi konusunda özel merakı olan ressamlardan biri kuşkusuz Leonardo da Vinci'dir. Bütün büyük Rönesans sanatçılarının harika anatomi bilgileri olsa da da Vinci'nin bilimsel kaygılarla çizdiği çizimler kendisini tüm çağdaşlarının önüne koyar. Kas dokularını, deriyi, kemikleri ve hatta iç organları çok detaylı bir şekilde,kusursuza yakın doğrulukta resmetmiştir. Çıraklığından beri anatomiye merakı olan da Vinci dahiyane gözlem yeteneği ve yasak olmasında rağmen gizlice kadavraları açıp incelemesi sayesinde seneler sonra dahi tıp derslerinde kullanılabilecek kalitede anatomik çizimler yapmıştır. Kadavraları sadece sanatsal kaygılarla değil bilimsel merakla da incelemiş ve insan vücudunun nasıl çalıştığını çözmeye uğraşmıştır.. Uçmaya takıntılı olduğu için sadece insan anatomisi değil kuş anatomisinde de çok ilginç çalışmaları bulunur. Bunun dışında at, köpek, ayı, kedi gibi hayvanlarla ilgili eskizleri de bulunur.

Tüm Reklamları Kapat

108 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Da Vinci - Anatomy Studies. (14 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Anatomical Studies And Drawings. (14 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ecem @Cadıbozmasıı
Kritisist

Biyoloji ve resim sanatının diğer bir ilişkisi de bulunan fosillerin bilinen anatomik özelliklerinden yola çıkarak ressamların çizdiği resimlerdir.

Bu sayede pek çok dinozor, trilobit, tiktaalik gibi canlıların dış görünüşü gerçeğe yakın bir biçimde canlandırılabilmektedir.

İşte örnekler

Tüm Reklamları Kapat

https://images.app.goo.gl/eq71hUNrFVef9GTF6

https://images.app.goo.gl/eQnFo6DpeELvW1AM9

Ressamlar olmasaydı bu canladırmalar olmazdı

102 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close