Bu soruya 2 ayrı şıkta cevap verebiliriz ve iki cevap için de cevap "hayır" olur.
Birinci cevap şu: Bitkiler büyümek, gelişmek ve ürün verebilmek için mineral olan ve mineral olmayan elementlere ihtiyaç duyarlar. Ve mineral olmayanlar oksijen, karbondioksit gibi gazlardır ve bunlar atmosferden yapraklar ile alınır ve bunların alımı insanların kontrolünde değildir. Yani hiç bir çiftçi "bitkilerime biraz karbondioksit vereyim" diyemez, bu pratikte olanaksızdır ve böyle bir uygulama olsa bile bunun bitkinin gelişimine katkı yapacağına emin olamayız. Bu elementler toprakta bulunan mineraller değillerdir, atmosferde bulunan gazlardır. Mineral olanlar da toplamda 20 kadar bitki besin elementidir. Ekteki kaynaklarda, bu bitki besin elementlerini göreceksiniz. Yani karbondioksiti bitkilere suyla ve köklerden veremeyiz. Bu ayırımı, insanların oksijen ihtiyacını nefes alıp vermesi ile ve akciğerleri ile karşılaması, enerji ve mineral ihtiyacını da yemek yemesi ile karşılaması ile özdeşleştirebilirsiniz.
İkinci cevap şu: Bitkilerin çeşitli yöntemlerle daha fazla ürün vermesi üzerine sayısız çalışma vardır. Bu çalışmaların ancak maliyet/ürün artışı hesabında kârlı ve kullanışlı olması istenir. Yani bahsettiğiniz yöntem bitkilerden alınan verimi arttıracak ise de bu çalışmanın maliyeti, elde edilecek fazladan ürün tarımsal kârlılığa denk mi? Eğer fazla ise bu mümkün olabilir ancak bildiğimiz kadarı ile bitkilerin, solunum ve fotosentez eksiklikleri nedeni ile az ürün verdiğine dair bir bulgu görmedim. Zaten atmosfer koşulları anlamında ihtiyaçlarını karşılayamayan bitkiler genellikle varlıklarını sürdüremezler. Örneğin soğuk iklimli bölgelerde sıcak iklim bitkilerine rastlanmaz. Karbondioksit miktarı atmosferde değişiklik gösterse de bitkilerin varlığının, karbondioksit eksikliği nedeni ile tehdit eden bir bölge duyduğumu hatırlamıyorum. Tarımsal çalışmalarda atmosfer derişimi üzerine bir sorun duymadım hiç, olduğunu da sanmıyorum.
Kaynaklar
- Ziraat Müh. Arafa KARAÇELEBİ. Bitki Besin Elemenleri. (12 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 12 Kasım 2020. Alındığı Yer: https://www.sorhocam.com/ | Arşiv Bağlantısı