Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Bitkileri karbondioksitle zenginleştirilmiş minarelli maden suyuyla sulasak daha iyi olmaz mı?

239 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Bu soruya 2 ayrı şıkta cevap verebiliriz ve iki cevap için de cevap "hayır" olur.

Birinci cevap şu: Bitkiler büyümek, gelişmek ve ürün verebilmek için mineral olan ve mineral olmayan elementlere ihtiyaç duyarlar. Ve mineral olmayanlar oksijen, karbondioksit gibi gazlardır ve bunlar atmosferden yapraklar ile alınır ve bunların alımı insanların kontrolünde değildir. Yani hiç bir çiftçi "bitkilerime biraz karbondioksit vereyim" diyemez, bu pratikte olanaksızdır ve böyle bir uygulama olsa bile bunun bitkinin gelişimine katkı yapacağına emin olamayız. Bu elementler toprakta bulunan mineraller değillerdir, atmosferde bulunan gazlardır. Mineral olanlar da toplamda 20 kadar bitki besin elementidir. Ekteki kaynaklarda, bu bitki besin elementlerini göreceksiniz. Yani karbondioksiti bitkilere suyla ve köklerden veremeyiz. Bu ayırımı, insanların oksijen ihtiyacını nefes alıp vermesi ile ve akciğerleri ile karşılaması, enerji ve mineral ihtiyacını da yemek yemesi ile karşılaması ile özdeşleştirebilirsiniz.

İkinci cevap şu: Bitkilerin çeşitli yöntemlerle daha fazla ürün vermesi üzerine sayısız çalışma vardır. Bu çalışmaların ancak maliyet/ürün artışı hesabında kârlı ve kullanışlı olması istenir. Yani bahsettiğiniz yöntem bitkilerden alınan verimi arttıracak ise de bu çalışmanın maliyeti, elde edilecek fazladan ürün tarımsal kârlılığa denk mi? Eğer fazla ise bu mümkün olabilir ancak bildiğimiz kadarı ile bitkilerin, solunum ve fotosentez eksiklikleri nedeni ile az ürün verdiğine dair bir bulgu görmedim. Zaten atmosfer koşulları anlamında ihtiyaçlarını karşılayamayan bitkiler genellikle varlıklarını sürdüremezler. Örneğin soğuk iklimli bölgelerde sıcak iklim bitkilerine rastlanmaz. Karbondioksit miktarı atmosferde değişiklik gösterse de bitkilerin varlığının, karbondioksit eksikliği nedeni ile tehdit eden bir bölge duyduğumu hatırlamıyorum. Tarımsal çalışmalarda atmosfer derişimi üzerine bir sorun duymadım hiç, olduğunu da sanmıyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Ziraat Müh. Arafa KARAÇELEBİ. Bitki Besin Elemenleri. (12 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 12 Kasım 2020. Alındığı Yer: https://www.sorhocam.com/ | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close