Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yunus Zubar
Yunus Zubar
60K UP
Üye
3

Bitkilerde mutasyon olur mu, olursa ne düzeyde olur, örnek verebilir misiniz?

Daha önce bitkilerde evrimi sormuştum. Bu defa bu kadar uzun soluklu değil de, biraz daha bitkiler için bireysel bir soru soruyorum. Mutasyon geçirdiğini bildiğimiz türler var mı?
147 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
botanik üzerine çalışıyorum

Evet, bitkilerde de mutasyonlar görülüyor. Örneğin beyaz bir çiçekte normalde o türde olmayan renkli benekler fark edebilirsiniz veya tek çiçekli çok yıllık bir bitki, çift çiçeğe sahip bir sap geliştirebilir. Bunlar basit birer mutasyon örneğidir. Asıl sebebi bitki hücreleri içindeki bir değişikliğin sonucudur, ancak bunlar, değişen hava koşulları, soğuk hava, sıcaklık dalgalanmaları veya böcek hasarı nedeniyle tetiklenebilir.

Birden fazla genotipe sahip hücrenin veya dokunun bir arada canlılıklarını devam ettirebilmeleri durumu kimera olarak tanımlanmaktadır. Örneğin, krizantem, gül ve yıldız çiçeği gibi bazı bitkiler kimeral çiçekler üretmeye eğilimlidir; çiçeklerin farklı renklerde bölümleri vardır ve kimeralar alacalı bitkiler için olağandır. Aşağıya buna sahip bir bitkiyi koydum. Sağ ve sol taraftaki yapraklar normal, ortada kalan alacalı yapraklar ise kimeraya örnektir.

Cornell blogs - Cornell university

Markette gördüğünüz portakalların, domateslerin ve patlıcanların yumrulu olması ya da üstünde ekstra oluşumların çıkması da aslında mutasyona örnektir. DNA molekülündeki değişiklikler, DNA'nın küçük bir kısmında meydana geldiğinden "nokta mutasyonları" olarak anılır. Nokta mutasyonları, ışınlardan, kimyasallardan ve virüslerden kaynaklanan hasarlardan kaynaklanabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. N. Örçen. (2014). Kimera; Doku Kültüründeki Uygulamalari Ve Bitki Islahindaki Kullanimi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, sf: 9-17. | Arşiv Bağlantısı
  2. Agriculture. Mutation Examples And How They Happen. (4 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 2 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Agriculture | Arşiv Bağlantısı
  3. S. Ban, et al. (2023). Somatic Mutations In Fruit Trees: Causes, Detection Methods, And Molecular Mechanisms. Plants. doi: 10.3390/plants12061316. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close