Merhabalar. Bitkiler ökaryotik hücre yapısına sahip canlılardır. Hücrelerinde; fotosentez tepkimelerinin gerçekleştiği kloroplast organeli ile oksijenli solunum tepkimelerinin gerçekleştiği mitokondri organeli bulunur. Uygun dalga boyuna sahip ışığın bulunduğu ortamlarda bitkiler ışık enerjisini kullanarak fotosentez tepkimelerini başlatabilirler. Bu tepkimelerde su, elektron ve oksijen kaynağı olarak kullanılır.
Bitkiler aynı zamanda metabolik aktiviteleri için gerekli ATP'yi oksijenli solunum ile mitokondrilerinde üretebilirler. Bu olay bitkilerde gün boyu sürekli devam etmektedir. Oksijenli solunum tepkimeleri sonucunda karbondioksit ve su oluşur.
Bitkiler açığa çıkan bu karbondioksiti, yaprak ayalarında bulunan stoma adı verilen ve epidermis hücrelerinden farklılaşan yapılar sayesinde dış ortama atarlar. Aynı şekilde fazla su moleküllerini de su buharı şeklinde stomalarından atarlar.
Nemin yüksek olduğu bölgeler veya ortamlarda terleme şansı az olan bitkiler, metabolik aktiviteleri sonucu oluşan fazla suyu epidermisten farklılaşan hidatod adı verilen yapıları sayesinde dışarıya su damlacıkları şeklinde atarlar. Bu olaya gutasyon (damlama) adı verilmektedir.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Hidatod . (11 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 11 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Bitkilerde Fotosentez Ve Oksijenli Solunum . (11 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 11 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Stoma . (11 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 11 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı