Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ix Chel
Ix Chel
2,141 UP
Üye
2

Birbirine uzak ülkelerde neden benzer mitolojiler olur?

Mesela bir Sümer ve bir Aztek mitolojisinin birbirine benzer öğeler bulundurulmasının sebebi ne?
1,808 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Başar Subaşı
Felsefe ve Dinler Tarihi Meraklısı

Dinlerin doğuşunda insanın güçsüz bir varlık oluşu yatar.Doğa tarafından sürekli örselenen insan,kendinden daha üstün bir varlık oluşturup,ona tapınma ihtiyacı hisseder.İlk dinler böyle doğmuştur,mağaralardaki insanların anlam arayışı ve imdadına yetişen tanrılar,bu dinlerin temellerini atmışlardır.İnsanlar,kaplanın yiğeceği olmamak,besin bulabilmek için yarattığı tanrılara başvurmuşlardır.Dinler ekonomi ve coğrafyadan çok net bir şekilde beslenir.

Tarım Devrimi ile yerleşik hayata geçmiş olan atalarımız da tanrılara tapındı.İlk olarak animizme(Doğanın bir bütün olarak ve her varlığın teker teker maddi varlığının ötesinde bir de ruha sahip olduğunu kabul eden görüş[1]) sonrasında Politeizmdeki tanrılara ve son olarak da Monoteistik tanrılara.Bunların hepsi de insanların isteklerini karşılamak için ortaya çıktı.

Bu bilgiler ışığında soruya vereceğim cevap şudur:

Tüm Reklamları Kapat

Benzer coğrafyalar benzer ekonomik faaliyetleri,benzer ekonomik faaliyetler benzer ihtiyaçları,benzer ihtiyaçlar benzer istekleri.benzer istekler ise benzer tanrıları doğurur.Ne kadar uzakta olursanız olun,istekleriniz benzer ise tanrılarınızın da birbirine benzemesi beklenebilen bir durum olacaktır.

Örnek vermek gerekir ise

Antik Mısır Uygarlığında tarım birincil geçim kaynağı idi ve bu çiftçi toplumun büyük bi sıkıntısı vardı,Nil nehrinin taşması.Nehir taştığında ekinler bozuluyor,ülkeye kıtlık giriyordu.Bunun olmasını kendi çabaları ile engelleyemeyen insanlar, sorunarını çözmesi için kendilerinden üstün nehir tanrıları(Satet)na başvururdu.[2]

Bu bilgiyi de cebimize koyup Yeni Dünyaya doğru bir yolculuğa çıkalım.

Tüm Reklamları Kapat

Antik İnka İmparatorluğunu da tarımla uğraşan bir topluluktu haliyle bu ekonomik uğraşın getirdiği ve kendilerinin çözemediği sorunları çözmek için onlar da tanrılarına başvurdular.Ekinlerin heba olmaması, bolluk ve bereket gibi konular için Toprak Analarına (Pacha mama) dua edip Güneşin zamanında doğması için Güneşe tapınaklar yaptılar.[3]

Ama bunlardan farklı tipteki coğrafyalarda yaşayan ve buna bağlı olarak ekonomik uğraşları da istekleri de farklı olan Türkler farklı tanrılardan farklı dileklerde bulundular.

Yerleşik bir yapıda olmayan türkler için tarımın çok bir değeri yoktu,onlar daha çok avcılıkla uğraşıyorlar,hayvan otlatıyorlardı.Buna bağlı olarak,Toprak tanrısı veya Ekin tanrısına değil,Onlara bozkırlarda yol gösteren ulu bozkurtlara,tarımla pek ilgilenmeyen göktanrılara sahiptiler.[4]

Umarım argümanlarım yeterli ve açıklayıcı olmuştur.

Ek olarak konu ile alakalı güzel bir röportaj bırakayım : www.youtube.com/watch?v=Ers8l8JYIWA

790 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Animizm. (22 Mart 2020). Alındığı Tarih: 22 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Mısır Tanrıları. (22 Mart 2020). Alındığı Tarih: 22 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. İnka İmparatorluğu. (22 Mart 2020). Alındığı Tarih: 22 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Türk Mitolojisi. (22 Mart 2020). Alındığı Tarih: 22 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close