Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Bir yapay zeka film izleyebilir veya müzik dinleyebilir mi?

Biz insanlar bir filmi anlamak için oturup izledikten sonra Internetten bazı araştırmalar yaparak filmin detaylarını araştırırız. Peki bir yapay zeka filmi internetten saniyeler içinde filmi indirip izlemeden belleğine mi aktarır yoksa bizler gibi izledikçe mi öğrenir?
251 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Fractal .
Fractal .
3,482 UP
Bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim.

Yapay zeka ile ilgili bu tarz "yapay zeka X yapabilir mi?" türünde soruları düşünmeden önce o X dediğimiz şeyin ne olduğunum iyi tanımlanması ve anlaşılması gerek diye düşünüyorum. Mesela dinlemek ve izlemek nedir? Dinlemek sadece ses verisini işlemekten mi ibaret yoksa onu deneyimlemek midir? Bu deneyim için bir bilinç şart mıdır yoksa bilinç fizikalist bir düzeyde açıklanabilir mi? Bunlar yapay zeka konusundan bayağı sapan konular. O yüzden ben "yapay zeka x yapabilir mi?" sorusundan ziyade "yapay zeka nasıl yapar?" sorusuna odaklanmak istiyorum. Bunu "film izlemek" veya "müzik dinlemek" olarak sınıflandırmak senin bu aktiviteleri nasıl tanımladığına göre değişir.

Yapay zekaya bir filmi veri olarak verebiliriz. Mesela bir video kaydı arka arkaya dizilmiş görsellerden ibarettir. Bu dijital görseller bilgisayarda sayı tabloları yani matrisler olarak tutulmaktadır. Aynı şekilde dijital bir ses sinyali de uzun bir liste içerisinde tutulan ve analog sesten alınan ayrık örneklere karşılık gelen sayı dizisinden ibarettir. Bu sayısal verileri bir yapay sinir ağına vererek belli bir konuda eğitebilirsin. Yani yapay zekanın 2 saatlik bir filmi oturup 2 saat boyunca izlemesine gerek yoktur. Sayısal değerleri çok daha çabuk bir şekilde işleyebilir.

Ses ve görüntü gibi verileri işlemek için yapay sinir ağları kullanmak zorundayız. Yapay sinir ağları ise sadece birer fonksiyondan başka bir şey değildir. Yapay sinir ağıları evrensel olarak tüm sürekli fonksiyonlara yaklaşmak için kullanılan bir yapıdır. İstediğin kadar girdiyi istediğin kadar çıktıyla istediğin şekilde eşleştirmeni sağlayan çok karmaşık fonksiyonlardır. Mesela elinde 100x100 boyutunda bir resim var ve bu resimdeki kedi mi köpek mi ayırmak istiyorsun. Bu 100x100 boyutundaki resim aslında 10000 sayıdan oluşan bir tablodur. Dolayısıyla bize 10000 girdisi olan ve 2 çıktısı olan (kedi ve köpek) bir fonksiyon gerekmektedir. Bu fonksiyonu kurduktan sonra eğitim süreci başlar. Fonksiyonumuza çok sayıda veri veririz. Başta tamamen alakasız sonuçlar üretir ama eğitildikce kendi parametreleri ile oynayıp bu hatasını minimize eder. Bu eğitim sürecinde ise arka planda yapılan şey fonksiyonun bizim istediğimiz çıktılara yaklaşmasıdır sadece. Türev yardımıyla hata fonksiyonunu minimize ederiz. Eğitim süreci bittikten sonra ise daha önce hiç görmediği yeni resimler ile tahmin başarısını ölçeriz. İşte bu aşamada yapay zekanın yaptığı doğru tahine "evet, yapay zeka resmi izledi ve sonuç üretti" diyorsan sana göre bu yapay zeka film de izleyebilir, müzik de dinleyebilir. Yok eğer "bu sadece matematiksel bir dizi işlemden ibaret, gerçek bir deneyim değil" dersen o zaman da cevap hayır olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

(Mümkün olduğu kadar az teknik detaya girerek anlatmak istedim ama yapay zeka gibi çok popüler bir konuyu teknik detaya girmeden anlatmak bu teknolojinin fazla abartılmasına ve yanlış anlaşılmasına sebep oluyor.)

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close