Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Özgür Özgür
Üye
1

Bir şehirde barajlar kurursa ne olur?

Bir şehrin suları tükendiğinde çözüm olarak yeraltı suları, suyu başka yerden getirme vs..ne yapılabilir? Ya da şehir susuz mu kalır?
1,274 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
39K UP
Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Bu durum değişkenlere bağlı olarak neredeyse sonsuz kombinasyona sahiptir. Şehrin konumu, bulunduğu coğrafya ve iklim, nüfusu, sanayisi, jeopolitik konumu, ülkenin bulunduğu şartlar, ekonomik şartlar başta olmak üzere birçok değişkene bağlıdır.

Örneğin yüzbin gibi rakamlarla belirlenen bir nüfusa sahip anadolunun ücra bölgesi ve "önemsiz" şehirlerin barajlarının kuruması çok da önemli olmayacaktır. Çevre bölgelerden su taşınabilir. Ki burada önemli olan konu iklim. Belirli bir süreliğine mi barajlardaki su seviyesi azaldı yoksa uzun vadeli bir sorun mu bizleri bekliyor sorusu herşeyden önemli.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin İstanbul gibi bir şehir şu anki şartlarda uzun süre susuz kalmaz. Yakın zamanda yağışlar başlar ve baraj seviyeleri artar. Lakin İstanbul gibi bir metrapollerin hızla büyümesi gibi sorunlar bir süre sonra bölgesel klimatolojik sorunlar çıkaracağı ve hızla artan su tüketimine bu barajların dolması da fayda etmeyecektir.

Bu konudaki en iyi örnek İsrail. Su için dolaylı yoldan savaş çıkardılar ve su havzasını işgal ettiler. Bu durum çözüm olmayınca deniz suyunu artımaya kadar işi ilerlettiler.

Tüm Reklamları Kapat

Şehirlerin artan su probleminden ziyade metropollerin artan su problemleri var. Burdaki en büyük sorun ve hata da bilinçsizce şehir planları. Yanlış bölgeye sanayi kuruluşları kurulması. Bilinçsizce büyütülmesi.

Türkiye üzerinden örnek verelim, ve ülkemizdeki şehirleri değerlendirelim. İstanbul gibi bir şehir artık öldü. Öldürdük o şehri. Büyümeyi bırakın, o şehrin bugün itibari ile yarısının yıkılması gerekli. İstanbul gibi bir şehir; planlı,bilinçli bir şekilde tekrardan düzenlenmesi lazım. Bana göre nüfus en fazla 10 milyon olacak şekilde ve sıralı olmamak şartı ile yüksek binalar dikilmesi gereken bir şehir. Böylelikle olası depremde çok daha fazla toplanma alanı olmalı ve duvar etkisi yaratmayan binalardan uzak olarak şehire bolca yağış ve rüzgar girmesi sağlanacak şekilde yeniden yapılmalı.

Türkiye'de metrapoller nerede olmalı ? Verimsiz arazi, düzenli debiye sahip akarsuyu olan ve akarsuyun kaynağının ülke içinden doğan bir akarsuya yakın yerler yapılmalı. Örnek verecek olursak Fırat ve Dicle nehirlerinin taşkın arazileri dışındaki bölgeler olmalı. Taşkın araziler, tarım için verimli olacağı ve olası sel vakalarından uzak durulması için yapılmalı. Bu şekilde hem tarım arazileri yok edilmemiş olur hemde su sorunu minimum seviyede olacaktır. İstanbul iki tane platonun ortasında bir yerde. Çatalca-Kocaeli platoları oldukça verimli sanayinin ne işi var orada ? Ne işi var Çerkezköy'de? Götür Kırklareli'ne. Yıldız Dağlarına yakın olduğu için arazi zaten taşlık. Tarımda verim az. Birçok su kaynağı var ve üstüne Yıldız Dağları bölgenin etrafına duvar ördüğü için hem savunulması kolay hem de o bölgeler çok yağış alacağı için akarsuları bol. Şehrin klimatolojisini değiştirmeniz yüksek binalarla değiştirmeniz kolay değil.

O yüzden artık şehirlerde su sorununun yaşanmasını istemiyorsak, ordan burdan su taşımak ve dua etmek yerine bilimi dinleyerek daha uygun yerlere yeni şehirler inşaa etmemiz gerekiyor. Aksi halde sadece günü kurtarmaya yönelik çözümler buluruz...

Son olarak insanlar hiçbir şehirde susuz kalmayacak. Ancak bu şartları daha da zorlarsak milyar dolarlık ihaleleri sadece su taşımak için kısa süreli projelere harcayacağız. Su bir şekilde bir yerlerden getirilir veya arıtılarak bulunur. Ancak sorunun kökünde çözülmesi gerektiğini artık anlamamız lazım. İnatla binlerce yıldır doğa ile restleşiyoruz ve her seferinde kaybediyoruz kaybedeceğiz de. Doğanın da bir dili var. Coğrafya (alt dallarıyla birlikte) bu dili ve mesajları çok güzel anlayıp bizlere anlatabiliyor. Coğrafya'yı dinlemenin vakti geldi...

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close