Merhaba,
Mıknatıslar, ferromanyetik materyallerden yapılır. Bu özelliği oda sıcaklığında göstern topu topu dört element vardır: kobalt, nikel, demir ve gadolinyum. Bir maddenin ferromanyetik olması, atom yapısına bağlıdır. Protonlar ve elektronlar, küçük birer mıknatıs olarak düşünülebilir, ancak hızla hareket eden elektronların yarattıkları manyetik alan çok daha güçlüdür. Bir atomun yörüngelerindeki elektron çiftleri genelde zıt yönlerde hareket ettiğinden, birbirlerinin manyetik alanlarını iptal ederler. Yani iletken olanlar dahil, çoğu element ferromanyetizm açısından nötrdür. Ancak saydığım dört elementin en dış yörüngelerinde eşleşmemiş elektronlar bulunur ve bunlar o atomun net bir manyetik alan yaratmasına neden olurlar.
Gene de bir parça demir kendi başına ferromanyetik değildir, çünkü onu oluşturan kristal yapısındaki atomlar, bölge bölge farklı yönlerde manyetik alana sahiptir; dolayısıyla bunlar da birbirini götürürler ve net bir manyetik alan oluşmaz. Ancak, tüm bölgeler, manyetik alanları tek bir yöne bakacak şekilde ayarlanırsa (harici bir manyetik alan uygulanarak), söz konusu demir parçası bir mıknatısa dönüşür.

Özetle, mıknatısların kutupları, onları oluşturan atom seviyesindeki minik mıknatıslarının (dipol) yarattığı bir fiziksel özellik.
Kaynaklar
- Stuart Fox. How Do Magnets Work?. (8 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2021. Alındığı Yer: LiveScience | Arşiv Bağlantısı
- minutephysics. Magnets: How Do They Work?. (8 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2021. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı