Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sky Artz
Sky Artz
21K UP
Üye 8 Ekim 2023 3 Cevap
4

Bir karınca 10 gram ağırlık kaldırabiliyor ise 100 katına çıkmış bir karınca 1 kilo ağırlık kaldırabilir mi?

570 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ayanakoji Kiyotaka
Dünya ile ilgili herşey 8 Ekim 2023

Aslında bir karınca 100 kat daha büyük olduğunda, ağırlık kaldırma kapasitesi doğrudan bu oranda artmaz. Karıncalar, vücut yapıları ve kas güçleri gereği, kendi ağırlıklarına orantılı olarak oldukça güçlüdürler. Ancak daha büyük bir karınca, vücut büyüklüğündeki artışa rağmen, kas gücünde aynı oranda bir artış yaşamaz. Dolayısıyla, 10 gram kaldırabilen bir karınca 1 kilogramı kaldıramaz. Karıncaların kaldırabileceği ağırlık, türüne, cinsiyetine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişir, ancak genel olarak küçük nesneleri taşımak için uygundurlar.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gökdeniz Sağlam
Konuyla alakalı belgesel izledim 20 Aralık 2023

TRT Belgesel kanalında izlediğim bir kesitte karıncaların insan boyutlarında olsa, güçlerinden eser kalmayacağını ve temel işlevlerini bile yerine getirmekte sorun yaşayağından bahsediliyordu. Bu soruyu biraz düşünüp zihnimde şöyle cevaplandırıyorum: "En dayanıklı geometrik şekil, küredir bundan dolayı herhangi bir canlı veyahut cisim şekil itibariyle ne kadar küreye benzerse daha dayanıklı olma şansı artar. Elbette her şekli küreye benzeyen dayanıklıdır demiyorum! Zira öyle olsa denizanası ve türevleri canlılar fiziksel olarak en dayanıklı canlılar olurdu. Ama burada söz konusu eklembacaklı canlılar olunca bir çok türünün dış kabuğunda kitin denen sağlam bir yapı taşı olduğunu unutmamak gerekir. Bu yüzden kitinden adeta bir zırha sahip eklembacaklılarda fiziksel boyut ne kadar küçülürse boyutuna oranlar, hareket hızı, kaldırma kapasitesi gibi özellikler daha yüksek oranlara çıkacaktır."

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yunus Demir
Yunus Demir
4,178 UP
Elektrik&Elektronik Mühendisi 8 Ekim 2023

Aslında sorunu bir matematik sorusu olarak bile ele alsak sanki soruda da bir sıkıntı var gibi. Karıncanın ağırlığını 100 kat arttırmak demek 10gr yükü 1000gr(1kg) yapmak değildir. Şöyle düşünmek lazım, bir karınca kendi ağırlığının kaç katını kaldırabiliyor? Ortalama bir karınca ağırlığı 15mg olduğu düşünülüyor. Eğer 15mg ağırlığındaki bir karınca, 10gr yükü kaldırabiliyorsa bu kendi ağırlığının 666 katını taşıyor demektir.( normalde kendi ağırlığının 50-60 katını taşıdıkları söylenir ama senin sorunla uygun olsun diye devam ediyorum). Bu da şu demek oluyor ki bir karınca 100kat daha büyük olursa buda ağırlığının 1,5 gram olacağı anlamına gelir. 666 katıda yaklaşık 999gram yapar:) yani sonuç olarak bir karınca zaten normalde de 10gram ağırlık taşıyamaz:)) diyelim ki kaldırdı, yukarıdaki hesaba göre ancak 1 kg taşır. Ama şöyle bir not, bir karınca, ortalama bir insan boyutlarına ve ağırlığına çıkarsa yaklaşık 3.5-4 ton arası yük kaldırabilir. Kasları orantılı artmasa bile en az 2 tonları var:)

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close