Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yağmur Baran
Yağmur Baran
1,204 UP
Üye
3

Bir insanın ana dilini değiştirmesi mümkün müdür?

Düşününce neden olmasın, yeteri kadar çabalar ise ve ana dilini unutacak şekilde ondan soyutlanır ise değişebilir diyesim geliyor ama bunu destekleyecek verilere ve deneyime pek sahip değilim.
312 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Özgür Özgür
Araştırmacı

BBC muhabiri Taylor Kate Brown nasıl ana dilin unutulabileceğine cevap aradı.

İngiltere’deki Essex Üniversitesi’nden dilbilim uzmanı Dr Monika Schmid’e göre yıllarca ana dilini duymayan ya da konuşmayan bazı kişiler kolaylıkla ana dillerini tekrar konuşabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat bazıları da birkaç yıl konuşmadıktan sonra akıcı konuşma yeteneklerini kaybediyor.

Schmid ana dil unutmanın ise çok nadir bir durum olduğunu belirtiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Schmid’e göre genellikle karşılaşılan sorun bazı kelimelerin unutulması ya da hatalı dilbilgisi kullanımı.

Bu durumda yaş önemli bir etken.

Dr. Schmid ergenliği geçtikten sonra ana dilin daha da sağlamlaştığını belirtiyor.

Fakat 10 yaşından küçük çocuklar ana dillerini sürdüremeyebiliyor.

Örneğin Güney Kore doğumlu ve Fransız bir aile tarafından evlat edilen bir çocuk üzerinde yapılan çalışmada çocuğun 30 yaşlarına geldiğinde Fransızca’sının Korece’sinden daha iyi olduğu gözlemlendi.

Philadelphia’daki Temple Üniversitesi’nden Dr. Aneta Pavlenko da ikinci dilin içine girdiğinizde ilk dili hatırlamakta zorluklar olduğuna işaret ediyor.

Pavlevko, ABD’de Rusça dersleri öğretmesine karşın Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gittiğinde Rusça konuşulan bir grubun arasında nasıl konuşmaya başladığını unuttuğunu gözlemlediğini söylüyor.

Beyin zararlarının dilin unutulmasında etkisi olduğu bilinir. Ama duygusal bir travmada benzer bir sonucu tetikleyebiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Dr. Schmid Almanya’daki soykırımdan kaçabilen Yahudileri bu noktada örnek gösteriyor.

Schmid, dillerini unutmaları yaşadıkları travmanın da ötesinde olduğunu söylüyor.[1]

Kaynaklar

  1. BBC News. İnsanlar Ana Dillerini Unutur Mu? - Bbc News Türkçe. (4 Haziran 2014). Alındığı Tarih: 15 Şubat 2023. Alındığı Yer: BBC News Türkçe | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close