Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Timuçin Kurt
Timuçin Kurt
10K UP
Üye
13

Bir ilacın aç veya tok karnına alınmasının tavsiye edilmesinin temel nedenleri nelerdir?

72,256 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Volkan Ali Ersoy
Doktorum.

Ağız yolu ile alınan bir ilacın emilimini etkileyen bir çok faktör bulunmaktadır. Bazı ilaçlar mutlaka tok karnına alınması gerekirken bazıları ise aç karna alınır. Tok karna alınması gereken ilaçlar genellikle ağrı kesicilerdir. Ağrı kesici ilaçların büyük çoğunluğu "prostoglandin" adı verilen ve bazı türleri ağrıya sebep olan maddelerin üretim yoluna etkilidir. Prostoglandinler aynı zamanda mideye koruyucu etkileri olduğu bunların sentezinin bozulması sorun yaratabilir. Uzun süreli ağrı kesici kullanımı mide bozukluklarına yol açabilir. Hatta mide kanamasına bile yol açabilir.

Bir çok antibiyotik aç karna alındığında midede rahatsızlık hissi oluşumuna neden olur.

Tüm Reklamları Kapat

Bazı kemik erimesi ilaçları (ör: alendronik asit) oturur pozisyonda yemekle birlikte ve kalsiyumdan fakir gıdalar ile alınmalıdır. Yoksa özofajit denilen yemek borusu iltihabına sebebiyet verebilir.

Bazı ilaçlar yeşil yapraklı bitkilerin k vitamini ile etkileşebilir, bazıları ise kalsiyum ile etkileşebilir.

Proton pompa inhibitörleri adı verilen, halk arasında mide koruyucu olarak geçen ilaçlar ise gastrik asit yani mide asidinin en düşük olduğu seviyelerde yüksek etkiye sahiptir. Bu nedenle aç alınması etkinliğini arttırır. En iyi etkinliği sabah kahvaltıdan yarım saat önce alındığında gösterir.

3,264 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. G. Hatlebakk, et al. Proton Pump Inhibitors: Better Acid Suppression When Taken Before A Meal Than Without A Meal. (24 Aralık 2001). Alındığı Tarih: 1 Şubat 2022. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. P. C. de Groen, et al. Esophagitis Associated With The Use Of Alendronate. (3 Eylül 1996). Alındığı Tarih: 1 Şubat 2022. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close