Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Meryem Nur Çam
Meryem Nur Çam
1,240 UP
Üye
1

Bir gezegene sıcaklık yerine soğukluk yayan bir yıldız (güneş) olabilir mi?

Boyutu güneşin boyutundan daha küçük ama dünyadan daha büyük
398 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Uzay zaten yeterince soğuk, yaklaşık -270 C0 . Mutlak sıcaklık zaten -273,15 C0 . Bu durumda yıldızımızın mutlak sıcaklığın altına inmesi gerekir. Atomların mutlak sıcaklığın altına inmesi mümkün görünmüyor (en azından şimdilik böyle biliyoruz), bu durumda, "soğukluk yayan bir yıldız mümkün değildir", sonucu çıkarabiliriz.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Koralp Erin
Koralp Erin
235K UP
Astrofizik meraklısı...

Olamaz.

Yıldızlar, gaz ve toz bulutlarından oluşur. Büyük miktarlar bir araya gelince, kütleçekimi altında sıkışarak, küçük bir alana toplanır ve yüksek basınç altında tepkimeye girerek nükleer füzyon başlatır. Artık bundan sonra o gaz bulutunun sıcaklığı milyonlarca dereceye ulaşır ve tepkime bitene kadar, yani yıldız yakıtını tüketene kadar durmaz.

O, gaz ve toz bulutları, başlangıçta çok soğuk olabilir ama yüksek basınç ısıyı yükseltir. Yani o kadar büyük bir kütle, bir araya gelince mutlaka ısı üretecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer yandan, aslında karadelikler tam da senin dediğin türden yıldızlardır. Devasa olmayan karadeliklerin ısısı neredeyse -273,05 oC dereceye ulaşabilir. Işığın bile kaçamadığı bir ortamda, ısı da yayılamaz. Aslında bütün karadelikler çok soğuktur ama dev kütleli karadeliklerin etrafında oluşan birikim diski, çok yoğun ve hızlı döndüğü için büyük miktarda ısı üretir.

Son olarak, termodinamik yasalarına göre, sıcaklık dereceleri farklı olan iki madde bir araya getirildiği zaman, sıcaklığı yüksek olan maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye ısı akışı gerçekleşir. Senin dediğin türde bir gök cisimi olsaydı, bir süre sonra, uzayın ısısını emerek, boşluk ile aynı ısı seviyesine ulaşırdı.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mn Doctor
Mn Doctor
68K UP
Astrofizik delisi

Yıldızlar asla soğuk olamazlar. Çünkü yıldızları oluşturan maddeler daima nükleer tepkimede oldukları için çok büyük sıcaklıklara ulaşa bilirler, ama asla soğuk olamazlar. Hatta mavi yıldızlar da vardır ve bu mavi yıldızlar renginden dolayı soğuk gibi algılana bilir. Ama en sıcak yıldızlar mavi yıldızlardır, en az sıcaklık ise kırmızı yıldızlarda olur. Ama soruya başka açıdan baka biliriz. Mesela buzdan yıldız olamaz, ama buzdan gezegen ola bilir. Mesela Neptün ve Uranüs. Neptün'ün yüzeyindeki sıcaklık -218 °C, uranüsde ise -214°C. Bu gezegenler uzaya soğukluk yayamasalar da, kendi atmosferleri çok soğuk. Yani özetlemek gerekirse: soğukluk yayan yıldız olamaz, tüm yıldızlar sıcaktır. Ama soğukluk yayan gezegen ola bilir. Ama bu soğukluk gezegenin atmosferi dışına yayılamaz. Yalnızca kendi atmosferinde yayıla bilir

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close