Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ozan Yeşil
Üye 25 Şubat 2023 1 Cevap
5

Bir elmayı sürekli ikiye bölersek, ne olur?

Bölebilme yetimizin sınırlı olmadığını düşünürsek, bu eylemi nereye kadar sürdürebiliriz?parçalanması mümkün olmayan nokta neresidir?
365 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi 27 Şubat 2023

Bu sorunuz, bilim tarihinin en eski sorularından biri. Yani tahmini olarak 2500 yıllık bir soru. Ve bu sorunun cevabı birden çok kez değişti.

Bir zamanlar bu soruya kavramsal olarak cevap verilmişti. Vereceğim kaynakta bu anlatılıyor.

Henüz bilim, başlı başına bir alan ve kendine has dinamikleri olan bir disiplin değilken insanlar fikir jimnastiği ile bilim yapıyorlardı ve maddeyi sonsuz miktarda bölerlerse bir noktada bölünemez bir parçaya ulaşacaklarını düşündüler. Buna da atom dediler.

Tüm Reklamları Kapat

Ama bilimsel gelişmelerin verdiği olanaklarla bir noktada atom da bölündü, çekirdek ve protonlar keşfedildi. Sonra bunlar da bölündü, quarklar, leptonlar keşfedildi.

Ama aslında bu konu, yüksek oranda yanlış değerlendiriliyor ve yorumlanıyor. Şöyle ki:

Sanki atom, bir zamanlar "maddenin parçalanamaz en küçük parçası" olarak tanımlanmış olmasına rağmen bugün parçalanabildiği için o zamanın bu tanımlaması değişti ya da hatta bazı bilimseverlerin pek sevdiği, kullanmaktan büyük keyif duydukları ifadeyle "yıkıldı". (O bunu yıktı, bu bunu perişan etti, öteki diğerini dağıttı gibi ifadeler sansasyonel ve çarpıcı olduğu için insanlar bunları çok seviyor. Aslında bilim zaten böyle ilerliyor. Burada çarpıcı olan bilimin ilerliyor ve gerçekleri daha düşük hata payları ile anlıyor olmamız. Kimi kimi perişan ettiği değil. Yani hiç bir şeyi kişiselleştirmeye gerek yok) Ama aslında ortada yıkılan bir şey yok. Çünkü 2500 yıllık tanımlama hâlen doğru ve geçerli. Nasıl mı?

Atomun tanımında herkes, "bölünemez" kelimesine ve vurgusuna odaklanıyor. Ve atom bölündüğü için de bu kelime geçersiz sanıyor. Aslında odaklanılması gereken kelime" maddenin" kelimesi. Çünkü atom, hâlen "maddenin" bölünemez en küçük parçası. Çünkü atomu parçaladığınızda ortaya çıkan parçalara madde diyemiyoruz. O nedenle atom hâlen "maddenin" en küçük parçası.

Tüm Reklamları Kapat

Bu bağlamda, sorunuzdaki "elma", quarka ve leptona kadar bölünebilir. Ama elma, bir organik bileşik olduğu için elmayı, elma vasfını içerir halde ancak moleküle kadar bölebiliriz. Elmayı oluşturan molekülü böldüğünüz anda ortada elma kalmaz. Atomlar kalır. O atomlar artık elma değildir.

Özetle her maddeyi, temel parçacıklar olan quark ve leptonlara kadar bölebilirsiniz. Ama illa böleceğimiz şey elma olsun diyor iseniz yolunuz, elmayı oluşturan ve onun özelliklerini taşıyan moleküle kadar. Ondan sonrası ya yok ya da sizin için anlamsız.

Umarım fikir verebilmişimdir. Sağlıcakla... [1]

Kaynaklar

  1. L. Özkarayel, et al. Atom Nedir? Atomları Nasıl Keşfettik? Maddenin Yapıtaşını Açıklayan Atom Teorisi, Zamanla Nasıl Evrimleşti?. (31 Mayıs 2011). Alındığı Tarih: 27 Şubat 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close