Evrim konusunda, eğer bir canlı doğal seçilimle eskisinden daha güçsüz hale geliyorsa bu gayet mümkün. Çünkü evrimde amaç güçlü olmak değil, hayatta kalmak. Mesela köpekler, ataları olan kurtlara göre daha güçsüz. Bunun nedeni insanların onları evcilleştirmesi; yani uysal ve insana yakın olan bireyleri seçip çoğaltmaları.
Ama bu durum illa insan eliyle olmak zorunda değil. Doğada da benzer şeyler yaşanıyor. Örneğin dinozorlar dönemine bakalım. Evet, devasa T-Rex gibi canlılar vardı. Ama büyük bir felaketle çoğu yok oldu. Hayatta kalanlar ise genelde daha küçük ve çevreye uyumlu olanlardı. İşte buradan günümüze kadar gelenlerden biri de tavuk. Evet, tavuklar T-Rex’in doğrudan torunu olmasa da, ortak atadan gelen kuzenleri. Yani dev bir avcı türün kuzeni, bugün çiftlikte mısır tıkırdatan bir tavuk.
Sonuç olarak şunu diyebiliriz: Evrim gelişmek değil, uyum sağlamakla ilgilidir. Güçlü olmak bazen işe yarar ama bazen de güçsüz olan kazanır. Her şey ortamın ne gerektirdiğine bağlı.
Tavukların evrim süreci ilginizi çektiyse buradan daha detaylı bilgi alabilirsiniz. [1]
Kaynaklar
- Ç. M. Bakırcı. Tavuk Evrimi: Dinozorların Torunları Tavuklar, Gözlerimizin Önünde Evrimleşmeye Devam Ediyorlar! - Evrim Ağacı. (5 Kasım 2014). Alındığı Tarih: 2 Mayıs 2025. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı