Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 29 Mart 2023 1 Cevap
1

Bir agnostik sadece tanrının varlığına yönelik "bilinemez" tavrını takınıp, diğer metafiziksel olgulara daha materyalist yaklaşabilir mi?

Mesela bir agnostik, ölümden sonra yaşam olacağına inanmıyorum veya okült/mistik/spiritüel alanların olduğunu düşünmüyorum/inanmıyorum da diyebilir mi?
321 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Vicras Owski
Vicras Owski
75K UP
Psikoloji öğrencisi 31 Mart 2023

Agnostisizm dini görüşten ziyade aslında bir yaşam biçimidir. Yani bilinmezcilik tanrı katında değil, tüm bilgilerin katında geçerli olan bir görüştür. Dini olarak agnostik takınıp diğer şeyler için materyalist yaklaşmak mümkündür. Çünkü etraftaki her şey deneyimlenebilir ancak tanrı hiç deneyimlenmemesi ve deneyimlenmediği için de deneyimlendiği bilinemeyeceği için dini görüş olarak agnostik olmak mümkündür.

Bununla ilgili ironik olarak zıt bir durum da Descartes'in anlayışıdır. Descartes her şeye ama her şeye şüphe ile yaklaşmış bir filozoftur. Hatta varlığından ve aklından da şüphe etmeye başlamış ve sonrasında bunu "Düşünüyorum, o halde varım" ünlü sözü ile atlatmıştır. Onun dışındaki her bilgiye, her deneyime şüphe ile yaklaşmıştır. Gözüyle gördüğü elma için şüpheci yaklaşan Descartes, gözüyle görmediği tanrı için "var" demiştir. Bu bakıldığında abes görünebilir ancak Descartes şüphecilik yöntemini kullanarak, şüphe edilemeyecek tek bir gerçeği bulmaya çalışmıştır. Bunu yaparken, her şeyi şüpheli hale getirerek, aklın kesin olarak bilinen bir şey bulana kadar her şeyi reddetmesi gerektiğine inanmıştır. Düşüncelerinin, duyularının, hatta varoluşunun bile şüpheli olduğunu düşünmüştür. Ancak, düşüncelerinin ve şüphelerinin ardında kesin bir gerçek olduğuna inanmıştır.

Descartes, kendisini bir varlık olarak bilen tek bir gerçeği bulduğunu düşünmüştür. Bu gerçeği, "düşünen varlık" olarak tanımlamıştır. Ancak, "düşünen varlık" fikrinin kaynağı konusunda şüpheci kalmıştır. Kendisine şöyle sormuş, "Ben nereden geliyorum? Ben kimim? Ve Tanrı'nın varlığı hakkında ne düşünebilirim?"

Tüm Reklamları Kapat

Descartes, düşünce deneyleri yoluyla Tanrı'nın varlığına inandığını bulmuştur. Ona göre, Tanrı, evrende var olan en yüksek varlıktır ve bu nedenle, düşünen varlık fikrinin kaynağı olarak Tanrı'nın varlığına inanması gerektiğini düşünmüştür. Ayrıca, Tanrı'nın varlığı, insanların kavrayabileceği şekilde net ve açık bir şekilde var olduğuna inanmıştır.

Descartes, Tanrı'nın varlığına olan inancını, düşüncelerinin ve şüphelerinin ardında kesin bir gerçek olduğuna inanması ve Tanrı'nın varlığına inanmanın doğru bilgiyi elde etme yöntemi olduğuna inanması nedeniyle savunmuştur.

Yani "Düşünüyorum, o halde varım" sözü ile tanrının bir düşünce olduğunu ve sadece düşüncenin güvenilir olduğunu ileri sürmüştür.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close