Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Turgay Demiradam
Üye 3 gün önce 1 Cevap
7

Binlerce yıl önce yaşamış adını günümüze kadar ulaştırmış düşünürlerin günümüz insanından ne gibi farkları vardı?

384 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yaşar Eren Civelek
Bu Konulara Pek İlgim Var. 3 gün önce

Aslında bu sorunun çok fazla cevabı var ama ben bir kaç tanesini yazacağım sadece şimdiden özür dilerim;

1- Çağın Yarattığı Farklılık:

  • Eski veya Orta Çağ Felsefesini Düşünebiliriz bu maddeyi açıklar iken. Hatta bu maddeyi şöyle de açıklayabiliriz. Günümüzdeki orta seviyede bir çocuk ile Orta Çağ Felsefesi Döneminde yaşayan ortalama bir çocuğu yan yana koyalım. Onlara bir kaç tane felsefik soru verelim ve bu soruları cevaplamalarını isteyip kendi çağlarına tekrardan geri gönderelim ve önce Orta Çağ Felsefesi Döneminde Ve Çağında Yaşayan Çocuktan Bahsedelim. O çocuk öncelikle düşünür diye tahmin edebiliyorum ve evet sadece düşünür önce, ve daha da sonrası düşündükten sonra, yani o dönemin ve o bölgenin ilim bilgisine sahip olan bir bilgeye gider ve bu soruyu çözmesi hakkında yardım ister. Bilgeden yardımını aldıktan sonra bir doğal yere oturur ve kitaplarından da yardım almaya çalışır. Bu sürede hem beyni gelişir ve bu soruları çözmeye daha yatkın hale gelip üzerinde de daha fazla durup soruyu çözer ve yenisini ister. Artık Orta Çağ Dönemi Felsefesin de yaşayan çocuk felsefeye merak salmıştır ve daha da derin düşünmeye başlar. Şimdi gelelim bizim Yeni Çağ Çocuğumuza, öncelikle o çocuğun etrafında eskisi gibi bir bilge kalmamıştır. Daha sonra elindeki yapay aletleri vardır ve onlara soruyu sorar, bundan hem fikiriz değilmi? Ve soru üzerine "Düşünür" daha sonrası ise o soruyu çözdüğünü "DÜŞÜNÜP" Soruyu verir. Hiç Kitaplara bakmaz, yapay aletleri sayesinde ve azıcık da düşünme sayesinde o soruyu kolay yoldan çözme imkanı vardır ve bir daha da böyle bir şeyi pek anlayamadığı için yüzüne bakmayabilir. Ve evet şimdi o çocukları bir araya yani berabere getirelim ve cevapları alalım. Hadi Cevaplarda bir şey farketmedik diyelim ve bu çocuklara oradayken aynı şartlar altında bir felsefe sorusu soralım. Sizce Hangisi daha iyi cevaplar bu soruyu, tabikide eski çağdaki çocuk, çünkü o çocuk felsefe sorusunu çözerken beyni felsefe artık yatkın hale gelmiştir ve bu da o sorunun cevabını verir.

2- Teknolojik İlerlemelerin Beyin Üzerindeki Olumsuz Etkisi:

Tüm Reklamları Kapat

  • Teknolojik İlerlemeler hepimizin önemli gündemlerinden biri ve bu haberler bizi mutlu ediyor ama normal kullanıldığında. Bu gelişmeleri şuan biz olumlu kullanıyoruz birbirimize sorular sorup bilgi alıp cevaplayan da beyin pratiği yapmış oluyor yani her türlü bizim beynimize faydası var bu şeyin ve felsefenin düşünme yeteneğinin olması için beyin gerektiği için bu bizi hem felsefi hem de diğer açılardan geliştirir. Ama eğer bu teknolojik gelişmeleri kötüye kullanırsak, boş boş instagram da veya farklı sosyal medya platformlarında 2-3 saat reel veya başka şeyler kaydırırsak bu bizim beynimizi komikçe bir tabiriyle "PATATES" yapar ve düşünmemizi de bu sayede olumsuz etkilemiş oluruz.

3- Cahilliğin Artması:

  • Toplumumuzdaki cahilliğin artması bizim düşünme açımızdan olumsuz etkiler, yani mesela ilk örnekteki Orta Çağ Felsefesi Döneminde yaşayan çocuğun bir bilgeye gidip yardım alması durumu, cahil bir toplum ise eğer o toplum yaşanamaz durumdur bu durum. Ve eğer toplum cahil ise felsefe ile ilgilenen ve düşünmeyi seven insanlar da azalır ve insanlar felsefeye ilgi duymamaya başlarlar duysalar bile cahillik arttığı için belki bünyeleri zayıftır o kişilerin (belkide değildir bu arada yine) toplum cahil olduğu için onlar da cahilliğe doğru yanaşır, veya dışlandıkları için onlar da cahilliğe doğru yanaşır ve buda bu sorudaki büyük farklardan biridir.

4- Etrafta "YAPAY" Olmayan Bir Biçimde Bulunabilin "İLİM" Kaynağının Az Olması:

  • Hepimizin yakınında bulunan bir bilge yok bu dönemde ama eskiden vardı. Şimdi ise güvenirliği yüzde yüz mü bilenemeyen yapay zekalar var. Ve bunlar genelde bize tam cevabı veremediği ama biz öyle düşündüğümüz için hemen cevabı yazıp gündelik rutinimize geri döndüğümüz için bu yaptığımız şeyi bir kaç gün sonra unutup bir daha yüzüne de bakmayacağımız için beynimizi ve düşünmemizi olumsuz etkiler bu şeyler. Ama eğer yanımızda bir bilge veya önemli kitaplar bulunsaydı hepimiz bu (eğer zor bir soru ise) uğraşacak ve kolay kolay unutmayacağız o sırada düşünürlüğe ilgi saracak ve düşünürlüğe devam edeceğiz bana göre denilebilir.

5- Düşünürlüğün, Toplum İçindeki Her Zaman Değişen Tabiri Ve Bakış Açısı:

  • Bir toplum içinde bir insana ben düşünürüm desen çok bir şey anlamayacak veya kendisi o kadar cahil olduğu içindir ki sana delimisin diyecek ve buda seni felsefe den uzaklaştıracak en azından uzaklaştırmasa bile özgüvenini kıracak ve bu durumda seni olumsuz etkileyecektir. Bunun çözümü ise cahilliğin azaltmasında yatmaktadır tabikide. Eğer bir insan bir insana ben düşünürüm dediği zaman bir şey anlamıyor ve onlar azıcık da olsa düşünürlük ve felsefik sorular hakkında konuşup tartışmıyorsa bu hem felsefecileri hem de felsefeye başlamak isteyen insanların ya özgüvenini kırar, ya onu bu durum üzer, ya da hayal kırıklığına uğrar veya hepsini aynı anda yaşar ama bazıları ise takmadan bunlar doğru yollardan biri olan ilim olan felsefeye yönelmeye devam eder veya yönelir ve doğruyu yapar.
  • Bir Dipnot: Arkadaşlar veya Dostlar sizde lütfen her zaman doğru dediğim tabir olan şeyi yapın (: .

6- Çağın Yarattığı Tembellik Ve AŞIRI Teknolojinin Bizi Düşünmeye Uzaklaştırması:

Tüm Reklamları Kapat

  • Çağımızın yarattığı bir tembellik var ve bunu inkar eden veya bilmeyen yoktur diye düşünüyorum ve umuyorum. Neyse, işte bu tembellik bizim baş düşmanlarımızdan biri olmuş halinde bulunuyor. Artık teknolojik aletler veya eskiden daha iyi bir şekilde geliştirilen aletler sayesinde işimiz çok kolay oluyor ve bu da bizim her yönde ne olursa olsun akıl yürütme gibi yollardan da tembelleştiriyor ve evet sorunun cevabı işte, buda bizi çok ama çok olumsuz etkiliyor dostlar. Aşırı teknoloji de dediğim gibi artık düşünmenin olumsuz olduğunu bizim bilinç altımıza kazımış gibi bana göre dostlar. Çok değişik değilimi? O kadar aşırı teknolojiyi olumsuz yönde kullanan insanlar varki dostlar felsefik düşünen insanlara deli diyerek girişip onların özgüvenlerini kırıyorlar...

7- Günümüzde Felsefenin Eskiye Göre Daha Az Veya Çok Az Veya Hiçbir Şekilde Değer Görmemesi.

  • Bu Maddeyi şöylede yani ilk örnekteki verilen çocuk örnekleriyle açıklayabiliriz ama bu sefer hiç felsefe nedir bilemeyen (yani duyan ama içeriğini hiç bilmeyen) çocukları yan yana koyalım ve çağlarına geri gönderelim Orta Çağ Felsefesi Dönemindeki Çocuk Ve Şimdiki Çağ Dönemindeki Çocuk çağlarına geri döndüler. Yine Orta Çağ Felsefesi Döneminde Yaşayan Çocuktan Başlayalım İsterseniz. O çocuk normal işlerini yaptı oturdu büyüdü ve azıcık daha büyüdü normal yaşamına devam ediyor derken On İki yaşlarında falan felsefe adlı bilim dalını duydu. O zamanlar bu dal çok popüler olduğu için hatta belli insanlar bile felsefi fikirleri ile alaka kitap bile çıkardıkları için bunu elbetki belki daha erken dokuz, on veya hatta ve hatta yedi yaşlarında bile duymuş olabilir. Ve bu dal popülerleşmeye başladığı için hemencecik bu ilim dalını öğrenmek ister. Felsefe hocalarından, önemli düşünürlerinden ders alır ve artık felsefe kavramını kavrar ve belkide geleceğin Sokratesi olabilir dersiniz değilmi? Ve evet belkide olabilir gerçektende. Şimdi Yeni Çağ Yani Bizim Çağ Çocuğumuza Gelelim. Bu çocuğun etrafında felsefe ile ilgili konuşan kimse yok ve daha hiç duymamış da olabilir ama derslerden falan filan diyelim On üç On dört yaşında duymuş diyelim dersleri var falan filan bayağı başarılı ee sonra... Bu kadar.
  • Özellikle Bu Maddeden Çıkarılması Gereken Ders:
  • - Felsefeyi insanlar artık sadece basit bir ders olarak görüyor ve hiçbir zaman insanların işine veya insanlığın yararına işe yarayacak bir şey olarak görmüyor ve neredeyse artık bilim dalından çıkarıyorlar felsefeyi. Önemli olan şey de bunun olmaması..

Not : 3., 6., 7., Maddeler Kişiden Kişiye Değişebilen Maddelerdir Sadece Farkettiğim Ve Daha Çok Toplum İçinde Bu Şekilde Farkettiğim İçin Yazdım

Not : Sorunun cevabı bu maddeler içindedir.

Not : Bazı yerlerde öznel cümle kullanabildim lütfen kusuruma bakmayın.

Eğer sorunu doğru bir şekilde cevaplayabildiysem ne mutlu bana!

[1]

Kaynaklar

  1. Hans Reichenbach. Bilimsel Felsefenin Doğuşu. ISBN: 9786058074835.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close