Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Cevdet Şahin
Cevdet Şahin
3,295 UP
Üye
1

Bilinçsiz bir rastgelelikden bilinçli bir düzen oluşması nasıl kabul edilebilir?

325 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot

Öncelikle düzen - düzensizlik tanımlarını neye göre yaptığımızı netleştirmek zorundayız.

Arkasından, bu düzen-düzensizliğin bilinçli mi bilinçsiz mi olduğunu neye göre ortaya koyuyoruz bu da ikincisi.

Rastgelelik, varoluşun oluşum mekanizmasındaki en temel unsur. Kuantum fiziği, sonsuz olasılıklar okyanusunun dalgalanmasının sonucu olarak görür ŞEYlerin varlığını.

Tüm Reklamları Kapat

(Einstein de deterministti ve kuantum fiziğinin sonsuz olasılıklar evrenine inanmak kabullenmek istemiyordu. Statik kurallarla yönetilen evren kurgusu ona daha yakın geliyordu. Ama gerçekler, bizim olmasını istediklerimize genelde benzemez.)

Aslında rastgelelik, bizim kavramaktan aciz olduğumuz bütünlüğün, sadece görebildiğimiz kısmına verdiğimiz isim. Özellikle kendini inançlı olarak tanımlayan kişilerin yanıldığı bir nokta. Çünkü bu soruda da kastedilen -düzen-in bilinçli olmasını, düzenin anlamlılığına bağlamaktalar. Oysa düzensizlik dediğimiz bütünlük de bu açıdan gayet anlamlıdır. Sadece biz vakıf olamıyoruz bir anda tamamına.

Diğer yandan DÜZEN dediğimiz şey, bizim algı kapasitemize giren şeyler için kullandığımız tanım. Bu konularda UMWELT i iyi anlamış olmak gerekiyor. Her organizma, çevresini belli bir algı sınırlılığı içinde deneyimler. Bizim kısıtlı ötesi bakış açımıza giren, ve yaşamımızın devamını sağlayan herşeyi düzenli olarak tanımlarız. Bizim açımızdan da doğrudur. Ancak bu rölatif bir düzen tanımıdır. Çünkü evren tamamen bir KAOStan ibarettir. Bu kaosun dalgalanma deneyimlerinden biri de bu düzenli görünen yapılar, güneş sistemleri, ekosistemlerdir.

Yani düzen-bilinçlilik üzerine inşa edilen bir inanç sistemi, evrenin tamamen kaos yapısında olması karşısında tutunamaz. Oysa bu kaosu anlamaya çalışsa kişi bakacak ki, bizim düzen dediğimiz basit, sınırlı yapılar değil de, belki de tasarımcı daha üstün bir yapı yapma derdindedir ve insanla sınırlı değildir yaptıkları.....

Bizim rasyonel bilgiyle barışmamız hem bakış açımızı hem her neyse inancımızı besleyecek, geliştirecek emin olun. Şu bilime ve rasyonel bilgiyle barışsa bütün kesimler keşke.

164 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close