Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Bilimin geleceği nedir?

Belirli bir vakit sonunda her şey bilim sayesinde mümkün olacak mı?Yani aklımıza gelen her şey(en uçuk kaçık fikir bile) günün birinde gerçek olabilecek mi?
539 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Evet, belirli bir vakit sonunda, bugün için "her şey" olarak isimlendirdiğiniz bir kapsam ve hatta en uçuk kaçık fikir bile bilim sayesinde mümkün olacak.

Ama bu, en uçuk kaçık fikrin gerçek olacağı anlamına gelmiyor. Aksine uçuk kaçık fikirlerle daha az ilgileneceğimiz anlamına geliyor. Daha bilge, akıllı, sistemli, mantıklı bir medeniyet olup uçuk kaçık şeylerle ilgilenmenin bizi bir yere götürmeyeceğini fark etmemiz anlamına geliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim, insan hayatı için önem sunan ya da insanın hayatını etkileyen konular ve gerçekler ile ilgilenir. Kendimizi, çevremizi, dünyayı, evreni anlama çabamızın bir sonucudur bilim. İnsanoğlu, bu yaklaşımını başka yöntemlerle doyurmaya çalışmıştır ancak bilimin dışındaki hiç bir yöntem onu gerçeğe ve doğruya ulaştırmamıştır. O nedenle sistemli bir yöntem olan bilimi keşfetmiş ve çalışmalarını bilimsel metotlarla sürdürmüştür ve sonuca ulaşmış, büyük başarılara imza atmıştır.

Ancak bilim kolay, ucuz, basit, sıradan bir olgu değildir. Bilim yapabilmek için eğitim, ısrar, sabır, metot, para, emek, zeka ve daha bir çok bileşene ihtiyaç vardır. Bunları da uçuk kaçık çalışmalara harcamak hiç de akıllıca olmaz. O nedenle bilim, uçuk kaçık şeylerle değil insan için önemli, değerli ve anlam sunan gerçeklere eğilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ve ayrıca, atıyorum 100 yıl sonra bilimin neyle ilgileneceğini tahmin bile edemeyiz. 100 yıl önceye dönüp imza atılan bilimsel çalışmalara göz atarsak çoğunun ucunun o gün için hiç akla gelmeyen yerlere ulaştığını görürüz. Yani sizin bugün "uçuk kaçık" olarak özetlediğiniz örnekler, 100 yıl sonra hiç de uçuk kaçık olmayabilir. Gayet basit ya da önemsiz olabilir. Bilim, hayalgücü en geniş insandan daha yaratıcı ve engin bir mecradır. 20 yıl öncesine kadar sinema tarihinde binlerce bilimkurgu filmi yapıldı, binlerce bilimkurgusal roman/öykü yazıldı, hiç birinde sosyal medya yok. Bugün ise dünyanın en büyük gücü sosyal medya. Binlerce yazar, sinemacı, öykücü, hayalperest facebooku bile öngöremedi. Sadece Mark Zuckerberg, son 100 yıllık bilimkurgusal hayal gücünden daha büyük bir isim. 50 yıl sonra, tüm dünyayı etkisi altına alacak bir buluşu bugünden görmek olanaksız. Çevrenizde taytla gezen, başının üzerinde antenli bir kask olan, havada giden otomobillere binen insanlar görüyor musunuz? Hayır.

Yani diyorum ki mesele bugün için uçuk kaçık görünen fikirler değil. Geleceği öngörmek, uzaya açılma, daha verimli enerjiler üretme gibi pek temel bazı konular hariç olanaksız gibi bir şey. 40 yıl sonra önemsiz gibi görünen bir alanda küçük bir buluş yapılır, o buluş tüm dünyayı hiç düşünülemeyecek bir kanala sokabilir. Öngöremeyiz.

Ama bilinen bir şey var ki o da sohbetin girişinde söylediğim, bilimin kapsamı.

189 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Oguz Han
Oguz Han
11K UP
Sıradan Vatandaş

Birisi çıkıp dese ki ''Eeeey bilim, bana dört köşeli üçgeeen yarat'' hayır gerçekleşemez. Bunun gibi mümkün olmayan isteklerimiz düşüncelerimiz olabileceği gibi, ilgilenilmeyecek istek ve düşüncelerimiz de olabilir(var da) Ayrıca dünya, gelecek nasıl şekillenecek? Belki medeniyet, bir noktadan sonra sadece evreni kolonileştirmek isteyen bir yapıya bürünecek. Bir havai fişek yapılmasına bile müsaade edilmeyecek. Belki küresel felaketlerle karşılaşacağız ve tek derdimiz hayatta kalabilmek için sığınak inşa etmek, yiyecek temin etmek vs. olacak. Bugünkü tatlı hayallere yer kalmayacak. Belki bilim sayesinde birileri istekleri gerçekleştirmeye başlayacak ama o kadar istek ve düşünce olacak ki bizim minik isteklerimize sıra gelmeyecek, zaman ayrılmayacak. Sanmıyorum ama belki vakti zamanında Roma ve İslam dünyasında olduğu gibi bilim karşıtı fikirler toplumda galip gelecek ve bilimsel ilerleme duracak.

Yani nelerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bilime bağlı değil. Ayrıca bilimin bir gün nerelerde tıkanabileceğini bilmiyoruz. Belki ışınlanma asla mümkün olamayacaktır. Belki ''her şeyin teorisi'' asla bulunamayacak hatta bugünkünden daha çok çelişip birleşemeyen teoriler ortaya çıkacaktır. Bilemeyiz. Bilimin sınırları nerede, medeniyetin istikbali nerede, insanlık ne kadar daha var olmaya devam edecek...

Tüm Reklamları Kapat

Ama ben inanıyorum, bilim genetik hastalıkların çoğunu çözecek ve bize gerçekçi, zaman makinesi tadında bir simülasyon makinesi üretecek. Bu makine sayesinde istediğimiz kadar(ve paramız yettiğince) Galatasaray - Real Madrid maçının skoru 3-1 yapan GS golü ile Drogba'nın ofsayta düştüğü 4. golü arasındaki beş dakikayı yaşayıp, kısacık süren Real Madrid'i eleyebileceğimiz hissini tekrar tekrar alabileceğiz.

114 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close