Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Enes Zxs
Enes Zxs
42K UP
Üye
0

Bilim tarihi üzerine bilgi sahibi olmak ne kadar önemli ?

Bir çoğumuz televizyonun nasıl çalıştığını bilmeden yada kimin yaptığını bilmeden yaşıyoruz sadece televizyon için demiyorum. Bilim tarihi ve bilim sadece merakli beyinler için mi var ?
427 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Veli Cinoğlu
Meraklı bir bireyim, 25 yıldır dünya üzerinde yaşıyorum

Aslında sadece bilim de değil her konuda, neden, nasıl, ne zaman, ne için, kim yapmış? Diye sorgulamak bizi biz yapan, her şeyin üstünde gerçek tatmin duygusunu veren bir olgu sorgulamak. Örnegin 3. sınıfa giderken "çimen neden yeşil, neden mor değil" diye sormuştum öğretmenime. Şimdi neden yeşil olduğunu, neden yeşil olmak zorunda olduğunu bilmek beni mutlu ediyor. :)

204 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bence bilim tarihine dair bilgi edinmek deneyimsel ve tecrube anlamında insana önemli şeyler katar. Çünkü geçmişte yapılan hataları veya keşiflerin önemini nasıl yapıldığını, bunun sürecini bilmek oldukça önemlidir kavrayış geliştirmek bakımından.

Örneğin bilim tarihinde evren, madde mutlak ve sonsuz zamandan beri var fikrinin bigbang teorisiyle yıkılması konusunda bilim tarihinde o güne kadar yerleşmiş kanaatlerin değişmesi hatta sarsılması bugün bize çok sıradan gelen bigbangın geçmişte ne kadar sıradışı bir keşif olduğunu görme ve bu durumu deneyimleme bakımından çok önemlidir. Öyle ki "bigbang" ismi bile bir radyo programında dönemin ünlü bilim adamı prof. Fred hoyle tarafından teoriye şiddetle karşı çıktığı için henüz kesfedilmeden önce ağırlıklı olarak dalga geçmek için kullandıgı diyebileceğimiz bir ifadedir. İlk kez onun kullandığı ifade ise daha sonra teorinin adı olarak kalmıştır. [1] Bence bu durum yerleşmiş kabullere göre keşfin sarsıcılığını yeterince ortaya koymaya yetiyor. Bu keşfin ne anlam ifade ettiğini o tarihi okumadan o tarihi dönemi kısmen de olsa okuyarak bir nevi yaşamadan anlamak zordur bizim için.

Yine zamanın da mutlak olmadığı ve izafi olduğu da Einsteine kadar pek düşünülmemişti. Einstein görelilik teorisi ile o güne kadar kimsenin düşünmediği ışık hızının hız sınırı olması gibi sıradışı şeyleri düşünerek benzer bir duruma neden oldu. Bu gibi 'devrimler' keşfin gerçekleştiği dönemde ne anlama geldiğini, yerleşmiş kabulleri nasıl yıktığını görmek bakımından çok önemli. Çünkü tabiri caizse bugün biz bu devrim yaratan ve o güne kadarki kabulleri yıkan keşifleri tabiri caizse 'peynir ekmek' gibi tüketiyor sıradan görüyoruz. Oysa alıştığımız bu teorilerin bize sunduklarının devrim yaratması eğer keşiflerin ne kadar sıradışı olduğunu algılayacak şekilde (bilim tarihi okuyarak) görebilirsek felsefi anlamda da insana çok farklı Perspektifler veya olasılıklara kapı aralayabilecek, düşünce biçimini, algılama biçimini değiştirip kişi de yeni bir zihin durumu inşa ederek adeta kişinin zihninde de 'devrim' yaratacak kadar etkili teorilerdir. Mesela ben hala bir çok kişide kişisel deneyimlerinden ötürü zamanı görelilik teorisine rağmen mutlak algılamaya devam etme alışkanlığı olduğunu gördüm. Bizim zamana mahkum olmamız yani içinde bulunduğumuz uzay zmaan kordinatindan çıkamıyor olmamız zamanın izafi oldugu gerçeğini değiştirmez. Biz kendi zaman dilimimize mahkumuz evet bu doğru. Işık hızına yakın hızlarda seyahat edemezsek bu dilime mahkum olmaya da devam edeceğiz. Ama dediğim gibi bu durum evrende zamanın izafi olduğu gerçeğini değiştirmez. Bu yüzden bana zamanın izafi olmasına rağmen hala zamanı mutlak gibi algılamaya ve buna göre düşünmeye devam eden kişiler açıkçası düşünce biçimi olarak hatalı geliyorlar. Bu açıdan Zamanın izafiliğinin bu kişilerin düşüncesinde gerçek anlamda etkisinin olmadığını söyleyebiliriz. Çünkü hala zamana mutlak bir anlam yüklenmesinin başka türlü yorumlanması pek mumkun değil.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. news.bbc.co.uk. Bbc News | Sci/Tech | 'Big Bang' Astronomer Dies. Alındığı Tarih: 15 Şubat 2022. Alındığı Yer: news.bbc.co.uk | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close