Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sinem Sahra
Üye 21 Kasım 1 Cevap
1

Bilim gerçeği arayışımıza yardımcı olabilir mi?

ben gerçeğin hem öznel hem nesnel olduğunu düşünüyorum buna göre değerlendirdiğimde bilim sadece nesnel gerçeği bulmama yardımcı oluyor gibi gözüküyor
358 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 22 Kasım

Nesnel= Yeşil Pasaport

Bilimin gerçeği nesneldir. Kişiden kişiye değişmez. Sınanabilir, gözlemlenebilir, doğrulanıp yanlışlanabilir. Ölçülüp tartılabilir. ve nihayet belirli bir süre için "sınavı geçmiş ve herkesçe kabul edilen, pratikte karşılığı olan" Hakikat ismini alır.

Onu güvenilir kılan da bu zaten. Hakikat adını almasının sebebi de…(Hakikat; Arapça kökenli bir kelime olup " HAKİKA" (gerçek) kökünden türetilen ve bu kavramın "T" çoğul eki alarak gerçekler-gerçeklik şeklinde pratikteki somut karşılığına tekabül eden bir kavramdır.. Felsefedeki kullanımı daha esnektir ve bence ulviyet üzerinden abartılarak özünden uzaklaştırılıp karmaşıklaştırılan bir kavramdır.)

Tüm Reklamları Kapat

Bilim bununla da yetinmez. Evrenin devinen yasaları gereği devinmek ve değişmek zorunda olduğunu bilir ve bu yüzden kesinliğinden hiç kimsenin kuşku duymadığı, kendi koyduğu kurala bile “acaba” diyecek kadar bu kurala ve tabii olduğu olay ve olgulara bilimsel kuşkuculuk ve diyalektik çerçeveden bakar.

Bizim öznel bakışımız bu sınavlardan geçiyorsa ne ala. Ki öznel olma vasfından nesnel olma çıtasına yükselmiş demektir ve hakikate bir adım daha yakın.

Fakat geçemiyorsa, gerçek olma vasfına erişememiş demektir. Hal böyleyken ve biz öznel bakışımızı nesnel bakışın yerine ve hakikat olarak konumlandırmaya kalkışırsak, aynı şeyi dışımızdaki milyarlarca insana tanımış oluruz ki; ortada birbirinden tamamen farklı milyarlarca hakikatin olduğu bir kapıyı aralarız ki, orada sadece karmaşa hakim olur.

Oysa bugünkü medeniyetimiz ve içerdiği sağlıktan eğitime, kimyadan teknolojiye, fizikten uzay bilimlerine ve nicesine değin her şey, nesnel ve ortaklaşılan “geçici” gerçeğin ürünüdür. Pratikteki karşılığı, bu pratik sınavı verebildiği sürece hakikattir.

Tüm Reklamları Kapat

Bunların hepsinden bugün, hem de hemen vazgeçmeye ve ağaç dallarında konaklamaya varana dek gerilemeye hazır isek, öznel olanı egemen kılmakta hiçbir sorun yoktur. Fakat hazır değil ve doğru da bulmuyor isek, ortaokul 5. Sınıf sosyal bilgiler dersinin ilk konusu olan olgu (nesnel olan ile ) ve görüşü (öznel olanı) doğru konumlandırmak ve buna göre yaşamı kurgulamak boynumuza vazifedir.

Sığ anlamı ile “Gerçek” elbette hem nesnel ( Bizden bağımsız olarak) hem de öznel (bize tabii olarak) olabilir. Ancak arada çok ince bir nüans farkı vardır. Öznel olan “gerçek” sadece bize yansıyandır ve bizle başlayıp bizle biter, sınanamaz, sınırı biziz ve ötesine geçiş vizesi yoktur. Oysa nesnel olan “gerçek” herkes için geçerli olandır ve bu yüzden sınavı geçtiği an hakikat adını alır. Onun pasaportu yeşildir…

Bu, aynı zamanda sorduğumuz soruya yönelik olarak bilimin bize gerçeği arayışta , "birlikte yol yürüyeceksek" diye başlayan ve "sözleşmemizin içeriği budur" şeklinde devam eden cevabının özetidir. Sevgiyle...

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close