Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlüğe baktığınızda birinci anlamın "insan", ikinci anlamın "erkek kişi" olduğu görülüyor. Yani önceden insan anlamında kullanılırken anlamının daralmaya başlayarak ikinci anlama erkek kişi anlamının yerleştiğini söyleyebiliriz.
Yani burada asıl olay hangi anlamın aklınıza geldiği ve hangi anlamı kullandığınız. Eğer ki bilim adamı derken gerçekten genel anlamda "insan" anlamında kullanıyorsanız bir sorun yok ama aklınıza sadece erkek geliyorsa ve bu anlamda kullanıyorsanız sorun olabilir.
Yani her şey kullanımda yatıyor. Açıkçası bazen "bilim adamı" bazen "bilim insanı" olarak kullanıyorum ve aklımda hiçbir fark oluşmadan kullanıyorum. Yani tamamen eş anlamlı olarak kullanıyorum. Ama bunu yapabilen insan sayısı az ve karşı tarafın da ikinci anlamı ile anlama olasılığı var. Dolayısı ile cinsiyetçi gibi algılanabilirsiniz.
Yani kısaca siz gerçekten "insan" anlamında kullanıyorsanız sorun yok ama karşı taraf o şekilde anlamayabileceğinden sorun çıkabiliyor, diğer yandan sizin de "adam" kelimesini kullanırken aklınızda genel anlamıyla "erkek" değil, genel olarak "insan" figürü canlanmalı tabii. Yani özetle size hangi anlamı çağrıştırdığına bağlı.
Kesinlikle vardır. Her ne kadar kadın bilim insanlarının dahi çoğunluğu bunu kabul etmese de içinde "adam" geçen çoğu kavram cinsiyetçidir. "Ben o anlamda kullanmıyorum" tarzı yaklaşımlar da bu gerçeği değiştirmiyor, sonuçta nesnel bir dünyadan bahsediyorsak nesnel bir kavramlar dünyamız olmaksızın o nesnel dünyayı anlayamaz, anlatamayiz. Bu durum sosyal bilimlerin konusu olan toplum ve toplumu anlamak için kullandığımız kavramlar için de böyle olsa gerek.
Evet bence kesinlikle vardır.
Kendisini hiç bir cinsiyete ait hissetmeyen , non binary bireylerin olduğu şu günlerde , bence bu tarz ifadeleri çöpe atıp kendimizi bilim insanı terimini kullanmaya alıştırmalıyız.