Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mustafa Dumankaya
Üye
2

Bilim adamı ifadesinde cinsiyetçilik var mı?

800 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Soruyu Soranın Seçtiği Cevap
Ufuk Derin
Ufuk Derin
778K UP
Öğrenci-Okur

Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlüğe baktığınızda birinci anlamın "insan", ikinci anlamın "erkek kişi" olduğu görülüyor. Yani önceden insan anlamında kullanılırken anlamının daralmaya başlayarak ikinci anlama erkek kişi anlamının yerleştiğini söyleyebiliriz. Hatta halk arasına indiğimizde birinci anlamın erkek olduğunu, daha sonraki anlamların birinde insan olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yani burada asıl olay hangi anlamın aklınıza geldiği ve hangi anlamı kullandığınız. Eğer ki bilim adamı derken gerçekten genel anlamda "insan" anlamında kullanıyorsanız bir sorun yok ama aklınıza sadece erkek geliyorsa ve bu anlamda kullanıyorsanız sorun olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yani her şey kullanımda yatıyor. Açıkçası bazen "bilim adamı" bazen "bilim insanı" olarak kullanıyorum farkında olmadan. Aklımda hiçbir farklılık oluşmadan tamamen eş anlamlı olarak kullanabiliyorum. Ama bunu yapabilen insan sayısı az, erkek olarak algılayan ve aklında erkek canlanan genel bir kitle var.

Eğer aklınızda "insan" değil de "erkek" figürü canlanıyorsa ve bu şekilde kullanıyorsanız bu cinsiyetçiliktir. Siz gerçekten "insan" anlamında kullanıyorsanız ve karşı taraf bunu biliyorsa sorun yok genel bir konuşma yapacaksanız siz insan anlamında kullansanız bile genel kullanım erkek anlamında olduğu için "cinsiyetçi" olarak algılanabilirsiniz. (Eğer cinsiyetçi bakış açısıyla yazmadıysanız) İster bunu insan anlamında kullandığınızı ve yazarken farkında olmadığınızı söyleyin. İsterseniz de genel bir kitle cinsiyetçi bakış açısıyla kullandığı ve dil de toplumsal bir araç olduğu için iletişim anlamında hiç sorun çıkarmayacak olan "insan" kelimesine alışın. İkincisi daha kolay gibi ama yine de seçim sizin. Seçim yaparken dilin toplumun genelinin anlaşabilmesine yarayan ve evrimleşebilen bir yapı olduğunu unutmayın.

310 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

Kesinlikle vardır. Her ne kadar kadın bilim insanlarının dahi çoğunluğu bunu kabul etmese de içinde "adam" geçen çoğu kavram cinsiyetçidir. "Ben o anlamda kullanmıyorum" tarzı yaklaşımlar da bu gerçeği değiştirmiyor, sonuçta nesnel bir dünyadan bahsediyorsak nesnel bir kavramlar dünyamız olmaksızın o nesnel dünyayı anlayamaz, anlatamayiz. Bu durum sosyal bilimlerin konusu olan toplum ve toplumu anlamak için kullandığımız kavramlar için de böyle olsa gerek.

199 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Akademisyenlerin Bilim Adamı Bilim Kadını Kavramlarına Bakışı . (4 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 4 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Tuğçe Karagök
Ytü Türkçe öğretmenliği ve Aöf Sosyoloji öğrencisi

Bilimin cinsiyeti yoktur. Bilim alanında hem dişiler hem erkekler çalışır. Dolayısıyla bilim adamı ifadesi cinsiyetçi bir ifadedir. Çünkü adam ifadesi erkekler için kullanılır. Aynı durum bilim kadını ifadesi için de geçerli. Dolayısıyla cinsiyetçilik yapmak istemiyorsak bilimle uğraşan kişinin biyolojik cinsiyeti erkekse bilim adamı ,dişiyse bilim kadını ifadelerini kullanmaktan kaçınarak bilim insanı ifadesini dilimize yerleştirmeliyiz.

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Ockham'ın Usturası
Doğrucu

Evet bence kesinlikle vardır.

Kendisini hiç bir cinsiyete ait hissetmeyen , non binary bireylerin olduğu şu günlerde , bence bu tarz ifadeleri çöpe atıp kendimizi bilim insanı terimini kullanmaya alıştırmalıyız.

Tüm Reklamları Kapat

137 görüntülenme
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Bu Videoyu Nasıl İzleyebiliyorsunuz? | İnternet Nasıl Çalışıyor?
Bu Videoyu Nasıl İzleyebiliyorsunuz? | İnternet Nasıl Çalışıyor?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
C Vitamini Uçar mı?
C Vitamini Uçar mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close