Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
45K UP
Üye
0

Bilgisayarlarda görüntü nerede nasıl oluşturulup yansitiliyor?

105 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ali Göl
Ali Göl
23K UP
Senior Software Architect

Bilgisayarlarda çeşitli görüntü iletim protokolleri vardır. Örneğin HDMI kablosu ile iletilen bir görüntüsü verisi ile VGA kablosunu kullanarak ilettiğiniz görüntünün veri yapısı farklıdır.

Çözünürlük ve Piksel:

Ekran dediğimiz yapı piksellerden oluşur. Ver 1920*1080 çözünürlükte Full-HD diye tabir edilen bir ekranda yatay olarak 1920, dikey olarak ise 1080 adet pixel bulunur. Bu da toplamda 2,073,600 adet piksel olduğu anlamına gelmektedir.

RGB:

Piksellerin ne anlama geldiğini öğrendiysek şimdi bir diğer temel bileşen olan RGB'ye bakalım. RGB ingilizcedeki Red-Green-Blue yani Kırmızı-Yeşil-Mavi renklerinin baş harflerinden oluşmuştur. Bu 3 ana rengi farklı oranlarda karıştırırsanız diğer bütün renkleri elde edebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

İşte bilgisayar da her saniye(aslında nanosaniye gibi çok daha düşük sürelerde) ekrndaki hangi pixel'in ne kadar Kırmızı, ne kadar mavi ve ne kadar yeşil renk'te olacağını monitöre iletir. Bunu iletirken 5 farklı data yollaması gerekir monitöre. Bunlar:

  1. İlgili pikselin X düzlemindeki koordinatı.
  2. İlgili pikselin X düzlemindeki koordinatı.
  3. Ne kadar Kırmızı renk basılacağı.
  4. Ne kadar Yeşil renk basılacağı.
  5. Ne kadar Mavi renk basılacağı.

Artık monitör ekrana çizim yapmak için ihtiyacı olan tüm bilgiye sahiptir ve gerisi monitorün işidir. Bu görüntüye ekrana nasıl bastığı konusu ise apayrı ve bir çok monitör'de farklılık gösterir. Örneğin eski tip CRT tv'lerde elektron tabancası dediğimiz yöntem kullanılıyordu. TFT ekranlarda farklı, plazma TV'lerde farklı, LCD ekranlarda farklı, LED TV'lerde ise tamamen farklıdır.

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Video Graphics Array. (19 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Wikipdia | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close