Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Bilgisayar neden sadece 1 ve 0 ile çalışır? Daha fazla sayı eklenseydi aynı bilgiyi daha az sayı ile daha hızlı bı şekilde iletmez miydi?

Sadece 1 ve 0 yerine başka sayılar da eklenseydi örnegin; elektrik akımı 0 iken 0, 5 iken 1, 10 iken 2... gibi.
343 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cevap
Mehmet Göksu
Mehmet Göksu
25K UP
Otodidakt

Bilgisayarlar transistör teknolojisi ile çalışırlar. Transistör dediğimiz ise, elektrik akımı kullanarak açıp kapatabildiğimiz bir devredir. Temel olarak bir odadaki ışık düğmesinden bir farkı yoktur. Sadece düğmeye basmak için parmağımızı değil, elektrik akımını kullanıyoruz.

Dolayısıyla bir transistör sadece iki konumda olabilir: açık ve kapalı.

Tüm Reklamları Kapat

Bir bilgisayar 0 ve 1'ler ile çalışmaz. Açık ve kapalı transistörler ile çalışır. Biz sadece kolaylık olsun diye bu iki duruma 1 ve 0 diyoruz. A ve B de diyebilirdik.[1]

Kaynaklar

  1. Rahul Awati. Transistor. (1 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 12 Nisan 2023. Alındığı Yer: Tech Target | Arşiv Bağlantısı
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Atilla Kahraman
Biyoloji ve Felsefeci bir liseli

Bilgisayardaki her şey 1 ve 0'dır ancak bütün 1-0'lar aynı değildir.

Şöyle bir soru soralım örnek olarak.

Tüm Reklamları Kapat

0110 0001 bu binary(ikili) sayı nedir, bize ne anlatıyor ne ifade ediyor.

İlk olarak bunun onluk bir sayının binary ifade edilmesi olduğunu düşünebiliriz, o zaman bu bize 97 olduğunu anlatır.

Tüm Reklamları Kapat

İkinci olarak bunun ascii tablosundaki bir değere işaret ettiğini düşünebiliriz, o zaman bu aslında a harfidir.

Belki de ben bir arkadaşımla özel binary sistem geliştirmişimdir, bu aslında patates getir bile olabilir.

Burada anlatmak istediğim nokta o 1-0'ların hangi şekilde okunması gerektiği de en az 1-0'lar kadar önemlidir.

Birisi size 1001110 ne demek dediğinde ilk soracağınız şey hangi kodlama sistemiyle kodlanmış olduğudur.

Sorunuzda grafikleri sormuşsunuz, grafikler pixellerden oluşuyor, pixeller ise renkle dolduğunda bir anlam ifade ediyor.

Grafik oluşturmada iki problem var hangi pixel ve hangi renk?

Elimizde 8 tane pixel ve 3 farklı renk olsun.

Pixelleri 8 bitle ifade edelim 0000 0001 bu 1.pixel olsun 1000 0000 bu da sonuncu olsun mesela.

Tüm Reklamları Kapat

Renkler de 3 bitle ifade edilsin, 001 kırmızı, 010 yeşil, 100 da mavi olsun.

Dikkat edin böyle bir kodlama sistemi yok bunu biz oluşturuyoruz.

Ayrıca ilk 3 bit renk, sonraki 8 bit ise hangi pixel olduğunu ifade edecek şekilde 11 bitlik bir kodlama yapalım.

Şimdi ben buna uygun bir makine ve ekran tasarladım.

Tüm Reklamları Kapat

Makineye 100 0100 0000 (yani 10001000000) gönderdim, sonuç ne olur.

Makineye oluşturduğum sisteme uygun bir kod çözücü koyarım ve makine aslında benim 7.pixelin rengini mavi yapmak istediğimi anlar.

Gerçekte olan şey de pek farklı değil, rgb(red, green, blue) kodlama sistemi geliştirilmiş.

Her renk 8 bitle ifade ediliyor, ama bu 8 bit bizim yaptığımız gibi sadece 1 bitin dolu olduğu değil 1101 0011 gibi birden fazla bitin dolu olabildiği bir 8 bit sistemi. Bu yüzden 8 bitle 256 farklı değer elde edebiliyoruz bunlar red, green ve bluenun tonları.

Tüm Reklamları Kapat

256*256*256=16,777,216 olmak üzere 16 milyondan fazla rengi tarif edebiliyoruz. Ekrandaki pixeller de benzer bir haritalama sistemiyle kontrol ediliyor. Olay bundan ibaret.

Buradan çıkarılacak en önemli sonuç 1 ve 0'larla her şey ifade edilebilir, sadece görüntüler değil sesler, sıcaklıklar, nem oranı vsvs. Sadece istediğiniz şekilde kodlama yapıp buna uygun olarak da o kodları çözen bir makineniz olacak

Kaynaklar

  1. D. Caliskan. 1 Ve 0'Lar Nasıl Bilgisayarda Görüntü Oluşturur ? | Donanımhaber Forum. (2 Mart 2017). Alındığı Tarih: 12 Nisan 2023. Alındığı Yer: DonanımHaber Forum | Arşiv Bağlantısı
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Detoks Saçmalığı: Vücudunuzu Toksinlerden Nasıl Arındırırsınız?
Detoks Saçmalığı: Vücudunuzu Toksinlerden Nasıl Arındırırsınız?
Evrene Dair 7 Sorunuza 7 Cevap! | Sorun Var #5
Evrene Dair 7 Sorunuza 7 Cevap! | Sorun Var #5
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close