Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ömer Talha Karaoğlu
Üye 29 Mart 2024 3 Cevap
1

Bilginin tanımı gerekçelendirilmiş doğru inanç mıdır? Neden?

Bu tanıma göre bildiklerimize inanıyor olmamız gerekiyor ama çok basit bir hata var. Ben biyolojik olarak erkeğim ve bunu biliyorum. Fakat buna inanabilseydim, inanmamayı da seçebilirdim. Yani bir başkası da erkek olduğumun kanıtı varken inanmayabiliyorsa erkek olmamam gerekir çünkü gerçeklere inanabiliyoruz bu tanıma göre. Bu nasıl oluyor?
652 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Yusuf Seyit Çakmak
öğrenci 29 Mart 2024

Bilimdeki inanç ile dindeki inanç farklı, dindeki inanç değişmez, dogmatiktir. Bilimdeki inanç ise değişir. 10 bin yıl geçse de bir dinde dünya düzdür diyorsa dünya düzdür. Bilimi güvenilir yapan şeyde bu zaten, kimse bir bataklığa saplanıp kalmıyor; eğer daha iyi bir açıklama bulunduysa ona geçiliyor. Ben şahsen deneyle ve gözlemle kanıtlanmış ve sürekli değişecek bilgiyi asla kanıtlanamayacak bilgiye yeğlerim.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
Editör 29 Mart 2024

İnanç aslında her şeyde var. Burada dini anlamda olan inançtan, yani imandan bahsetmiyoruz. Sabah yataktan kalktığınızda zeminin var olduğuna inanmazsanız ayağınızı zemine koyamazsınız. Zeminin olduğuna inanmak için "zemini görmek ve daha önce sayısız kez ona dokunmak" gibi gerekçeler üretip bu gerekçeleri doğruladığınızda ona bilgi diyoruz. Görebildiğiniz gibi bilginin temelinde de inanç vardır.

İnanç kelimesini çoğu kişi dini bir bağlamda kullandığı için "inanç" kavramından çekinilse de bence bu gereksiz ve anlamsız. Öğrendiğiniz bilgilere inanabildiğiniz gibi onları reddetmeyi, inkâr etmeyi yani bilgilere inanmamayı da seçebilirsiniz. Bu kişiye kalmış.

Tüm Reklamları Kapat

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Faruk Ayan
Faruk Ayan
50K UP
Felsefe Okuru 10 Temmuz
Orijinal Soru: Bilgi bir inanç türü müdür?

Bence değildir. Demokritos'tan örnek verecek olursak mantıkla ulaşılan bilgi doğru, kararlı bilgidir fakat, duyularımızla ulaştığımız bilgi ise yanıltıcı olabilir. Bilginin inanç olabilmesi için tümüyle doğru olması gerekir. Tabii ben bilgi felsefesi konusunda demokritos'un felsefesine daha yakın olduğum için böyle bir örnek verdim. Çeşitli filozofların bilgi felsefesi görüşlerini araştırırsan senin için daha faydalı olur kesinlikle. İyi günler.[1]

Kaynaklar

  1. A. Arslan. (2023). İlkçağ Felsefe Tarihi - Sokrates Öncesi Yunan Felsefesi. ISBN: 9786254497384. Yayınevi: Alfa Yayınları.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close