Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
12

Beynimizin bir cinsiyeti var mıdır?

günlük hayatta çoğunlukla karşılaştığımız; kadın beyni-erkek beyni gibi genelleyici indirgemeler bilimsel midir, bu konuda neler söyleyebiliriz, beynimizin cinsel bir kimliği var mıdır?
4,136 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Ecem Kaya
Ecem Kaya
98K UP
Araştırmacı

İç ve dış genital (üreme) organlarımızın yadsınamaz derecede farklı olmasından yola çıkarak, bu farklılığın diğer biyolojik özelliklerimizi ne yönde etkilediğini hep merak etmişizdir. Erkek gözü, kadın kulağı gibi tanımlamalarla karşılaşmasak da, önem sırası olarak cinselliğimizle yarışan ve cinsel bir kimlik kazandırmak için can attığımız bir organımız var; beynimiz…

Erkekler ve kadınlar, beyinlerine bir cinsiyet kazandırmak için eşit derecede hevesli bence; “iyi veya güzel” olarak gördükleri duygu, düşünce ve davranışları, en kolay ve belirgin ortaklık kurabildiklerine, hemcinslerine atfederken, “kötü veya zayıf” olduğunu düşündüklerini karşı cinse yüklemek bunun en basit nedeni olabilir. Ne çeşit bir güdüyle yapılırsa yapılsın, böyle bir ayrımın, en azından bir farklılığın varlığını incelemek için yapılan bir çalışmanın sonucu, beyin cinsiyetçileri için biraz hayal kırıklığı yaratacak gibi.

Tüm Reklamları Kapat

Bin dört yüz beynin boz ve ak maddeleri ile bunlar arasındaki bağlantıları, veri kümeleri aracılığıyla manyetik rezonans görüntüleme kullanarak beynin çeşitli anatomik alanlarına göre inceleyen bu çalışma, görülen farklılıkların en fazla olduğu bölgeler üzerinde yoğunlaşmış, adeta farklılıkların altını çizmek için yapılmış olsa da, bir “erkek veya kadın beyninden” bahsetmemize izin vermeyecek sonuçlar ortaya çıktı. Veri kümelerine verilen tepkilerin her iki cinsiyette çoğunlukla örtüşen manyetik rezonans görüntülerine neden olduğu, erkek veya kadın beynine atfedilebilecek sonuç desenlerinin de çevresel ve gelişimsel farklılıklardan kaynaklanabileceği düşünüldü.

Bu araştırmaya göre beyin cinsiyeti konusunda “kadın beyninin varsayılan, erkek beyninin ise varsayılandan sapma” olduğunu öne süren tuhaf görüş tamamen boşa çıkmış oluyor. Ötesinde, erkek ve kadın beyinleri arasındaki farklılıklar aynı cins beyinlerde izlenen farklılıklardan daha keskin değil, yani cinsiyet ortak parantezinin dışında bile her insanın beyni ilgi, davranış, tutum ve karakter özellikleri açısından bir mozaik olarak nitelendirilebilir. Beyinlerine göre kadın veya erkek olarak sınıflandırabileceğimiz insanların sayısı önemsenmeyecek kadar az olarak görünüyor.

Cinsel organlarımızla paket olarak gelmeyen beyinlerimiz, bazı durumlarda maskülen (eril) tepkiler veren kadınları veya feminen (dişil) tepki veren erkekleri, hatta her türlü tepkiyi verebilen her iki cinsiyetteki kişilerin de aslında sıra dışı olmadığının sağlam bir kanıtı.

Ancak skalanın erkek veya kadın uçlarına düşen bölümleri daha dikkatli incelemek için yeterli klinik kanıtımız var; kimi ruhsal hastalıkların görülme sıklığının belirgin bir cinsiyet farkı gözetmesi. Bu konuda derinleşecek kimyasal temelli “beyin cinsiyeti” araştırmaların, hastalığa öze tedavilerin geliştirilmesi konusunda çığır açıcı olabileceği akılda tutulmalıdır.

775 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Bilimfili.com. (7 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 7 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tuğrul Aslan
Tıp fakültesi öğrencisiyim
Orijinal Soru: Beynin cinsiyeti olur mu?

Sorunuzu kısa şekilde açıklamaya çalışacağım.

Okuduğum makalede ''Kadın Beyni'' ve ''Erkek Beyni'' karşılaştırmalarında bazı anatomik ve fizyolojik işleyiş farkları olduğundan bahsedilmekte.Örnek olarak anatomik yönden incelediğimizde kadın beyni erkek beynine oranla 10 kat daha fazla beyaz madde içermekte iken erkek beyni kadın beynine oranla 6,5 kat daha fazla gri madde içermektedir.Tıbbi bilgilere dayanarak beyin yapısında gri madde beyin loblarının(Frontal,Parietal,Oksipital,Temporal) korteks kısmını oluştururken(Korteks loblardaki sinir sisteminin genel hiyerarşik düzenleniminde en tepe nokta olarak kabul edilmektedir.Örnek olarak düşünme,karar verme ve karakterimizin büyük kısmını belirlemede etkili olan kısım Frontal lobumuzda bulunan Frontal Kortekstir.) beyaz madde dediğimiz kısım ise nöranlarımızın miyelinli aksonlarının oluşturduğu ve Korteks yapıları arasında iletişimi sağlayan nöral yollara verilen addır.Anatomik olarak baktığımızda beyaz maddenin kadın beyninde 2 hemisfer arasında karşılıklı olarak çok yoğun yerleştiğini görürüz.Bu durum erkek beyninde ise hemisferlerin herbirinin kendi içinde yoğun olarak yerleşimlidir.

Kadın beyni ve erkek beyni arasındaki ''Fizyolojik İşleyiş'' farkları ise kadın beyni daha çok ''Sezgi ve Empati'' odaklı çalışırken;erkek beyni daha çok ''Sebep ve Sonuç Etkisi'' odaklı çalışmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Makalede de bahsedildiği üzere toplumlarım ''Sosyokültürel Özelliklerinin'' cinsiyetler üzerine yüklediği roller sonucu oluşan etkiler göz ardı edilebilir olarak değerlendirilebilir.Çünkü bu durum toplumdan topluma farklılık gösteren ve çocukluktan itibaren yetiştirmeye bağlı oluşan etkilerdir.

Her ne kadar bu kadar farklılıktan söz etsek de sonuç olarak baktığımızda bu sorunun cevabını çok güzel özetleyen bir cümle bulunmaktadır.

''Beyin,karaciğerden,kalpten veya böbreklerden daha fazla cinsiyete sahip değildir.''

212 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Lise Eliot. (2019). Neurosexism: The Myth That Men And Women Have Different Brains. Nature, sf: 1. doi: 10.articles/d41586-019-00677-x. | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Deniz Kandemir
Deniz Kandemir
1,580 UP
Lise öğrencisi
Orijinal Soru: Beynin cinsiyeti var mıdır?

Kendisini ben de severim ve sözlerine baktım genel anlamda erkek ve dişinin düşünme tarzını açıklamak için söylemiş. Yani bu "kadınları da anlamıyorum abi" gibi şeyler iki cinsiyetin düşünme tarzının farklı olduğundan demek istemiş.

Kaynaklar

  1. AçıkBeyin. Kadın Beyni, Erkek Beyni - Sinan Canan - Açıkbeyin. (21 Ocak 2024). Alındığı Tarih: 25 Ocak 2024. Alındığı Yer: AçıkBeyin | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Furkan Doğan
biyomedikal mühendisi

Beyin bir cinsel organ değildir haliyle bir cinsiyette söz konusu değildir ve beyin tıp alanında içinde en çok gizemi barındıran organ sıfatını taşımaktadır. Beynimizin cinsiyeti var mı sorusuna gelecek olursak yapılan bazı (etik dışı haliyle ne kadar güvenilir ve doğrudur bilinmez) araştırmalar var bu konu hakkında araştırma yapa bilirsin . Benim çıkardığım sonuç bazı kadınsı ve erkeksi hormon ve enzim faaliyetleri yüzünden farklılık göstermektedir . Diyeceksin eee doğal ama bazı durumlarda ileti hızı tahmini hafıza kapasitesi gibi benzerliklerde söz konusudur ilk baktığında saçma bir soru olsad a aslında güzel bir araştırma konusu.

664 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Okumalısın. (7 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 7 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close