Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mücahid Köse
Üye 16 Temmuz 2023 2 Cevap
13

Beynimizi tamamen kandırabilecek bir sanal gerçekliği ifade eden "full immersive VR" veya "full dive VR" teriminin en iyi Türkçe karşılığı nedir?

Günümüz sanal gerçekliğine kıyasla beynimizi tamamen kandırabilecek kadar gelişmiş, tam ve kapsamlı bir sanal gerçeklik teknolojisini ifade eden "fully immersive virtual reality", "full immersion virtual reality", "full dive virtual reality" terimlerini en iyi belirten Türkçe karşılık ne olabilir?
1,273 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Aziz Poyraz
Aziz Poyraz
20K UP
Lisede IT Öğrencisiyim 26 Temmuz 2023

Kendi bildiğim kadarıyla Full Immersion Virtual Reality(Tam Dalış) kullanıcının beynine sinyaller yollayarak gerçeklik hissi vermeyi amaçlayan bir teknoloji VR Gözlükleriyle arasındaki fark VR gözlükleri ışığı kullanarak gözlerden beyne sinyaller gönderir bunun yanı sıra işitme duyumuzu da kullanır fakat Tam Dalış'ta ise kullanılan cihaz bütün duyularımıza sinyaller göndererek sanki o dünyada gerçekten varmışız gibi algılamamıza yol açar. Tabi ki de bana göre bunun bazı tehlikleri olabilir motion screen gibi hastalıklarda olduğu gibi yerçekiminde sıkıntılar yaşanabilir.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmet Göksu
Otodidakt 26 Temmuz 2023

"Full immersive VR" terimini bir online sözlükle Türkçe diline çevirmeye çalışırsanız yüksek ihtimalle "tam daldırmalı sanal gerçeklik" gibi saçma sapan bir çeviri elde edeceksiniz. Çok oturgaçlı götürgeç gibi oldukça çiğ bir çeviri.

İngilizcedeki "immerse" terimi her ne kadar gerçekten de daldırma anlamında kullanılsa da, bunun mesela bir İngiliz'e hissettirdiği duyguyu Türkçe'deki dalma, batma gibi eylemlerle veremiyoruz.

Öncelikle bu fiilin aslında ne olduğuna bakalım.

Tüm Reklamları Kapat

"Immerse" filli, Latince "iç" anlamını veren im- eki ile, patates cipsini sosa batırmak gibi bir anlam veren mergere fiilinin birleşmesi ve 1500'ler gibi bir yılda İngiliz dilinde kullanılmaya başlamasıyla oluştu.[1]

Latince mergere fiilinin esas anlamı ise, bir şeyin içinde kaybolmak. Zaten İngilizceye geçen bu terim ilk zamanlar örneğin yoğun bir öğrenme sürecinin içinde kaybolmak gibi kullanılıyor. Suya batmak anlamını sonra kazanıyor.

Dolayısıyla "Fully immerse" bir şey ile tamamen çevrelenmek ve o şeyin içinde tamamen kaybolmak hissini veriyor bir İngiliz'e. Bu his farkını, iskeleden denize dalmak ile bir denizaltının okyanus derinliklerinde gözden kaybolması arasındaki his fark ile anlayabiliriz.

Dolayısıyla bu çeviriyi yaparken, "dalış" bizim aradığımız kelime değil. Anlatılmak isteneni karşılamıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Türkçede Kapsayıcı kelimesi bu hissi biraz daha iyi karşılıyor. "Tam Kapsayıcı Sanal Gerçeklik" veya "Tam Kapsamlı Sanal Gerçeklik" denildiğinde de kelimeler kendisinin ne olduğunu daha iyi anlatıyor. "Sarmalayıcı" da bir alternatif olabilir ama bana yaprak sarma çağrışımı yaptığı için kullanmıyorum.

Zaten [...tam kapsamlı sanal gerçeklik...] gibi sorulduğu için aslında soru kendi cevabını veriyor. Türkçeye güvenin. Türkçe anormal kuvvetli bir dildir. "Bu kavram şu demektir, o zaman nasıl çeviririz?" diye sorduğunuzda zaten çevirdiniz demektir.

--

Veya tüm bunları bir kenara bırakıp, "beynimizi tamamen kandırabilecek kadar gelişmiş, tam ve kapsamlı bir sanal gerçeklik teknolojisini" tanımlamak için bambaşka bir terim de yaratabiliriz.

Burada biraz felsefeye de girerek, "Beynimizi objektif gerçeklikten ayırt edilmesinin bilimsel olarak imkansız şekilde kandırmayı başaran bir sanal gerçeklik, hala sanal sayılır mı?" şeklinde bir soru sormamız lazım.

Eğer bu cihaz veya durum hala sanal sayılırsa, o zaman basitçe "Tam Sanal Gerçeklik" diyebiliriz. Çünkü gerçeklik bir sanrı olarak devam etse de biz bunu her anlamda ve aynı anda, tamamını birden deneyimleriz.

Eğer ayırt edilmesi mümkün olmadığı için bu artık yepyeni bir gerçeklik sayılırsa, o zaman yine basitçe "Dijital Gerçeklik" diyebiliriz.

101 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Etymonline. Immerse | Etymology, Origin And Meaning Of Immerse By Etymonline. Alındığı Tarih: 26 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Etymonline | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close