Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yaman Taşpek
Üye 27 Ağustos 2023 1 Cevap
0

Belli bir yaşın üzerindeki insanların kan sulandırıcı aspirin gibi ilaçları kullanması damar tıkanıklığı riskini azaltır mı?

Bu konuda doktorlar ikiye bölünmüş durumda bilgisi olan varsa cevap verebilir.
426 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye 5. sınıf tıp öğrencisiyim 27 Ağustos 2023

Aspirin ya da diğer adıyla asetilsalisilik asit, uzun yıllardır bilinen ve kullanılan, hem ağrı kesici hem kan sulandırıcı bir ilaçtır. Kan sulandırıcı etkisini trombosit dediğimiz kanın pıhtılaşmasında görevli kan hücresi üzerinde gösterir. Tromboksan A2 molekülü trombositlerden salgılanan ve diğer trombositlerin kümelenmesini teşvik eden bir moleküldür. Bu molekül siklooksijenaz-1 (Cyclooxygenase-1, COX-1) enzimi tarafından sentezlenir. Tarihi ilacımız aspirin de bu enzimi geri dönüşümsüz olarak bloke eder ve tromboksan A2 salınımını azaltarak etkisini gösterir.

Ateroskleroz, kısaca atar damarların duvarlarındaki inflamasyon ve kalınlaşma nedeniyle damar boşluğundaki daralma olarak tanımlanabilir. Ateroskleroz oluşumuna katkı sağlayan faktörlerin başında ileri yaş, sigara kullanımı, diyabet, yüksek LDL seviyeleri ve sedanter yaşam tarzı yer alır. Aterosklerotik kardiyovasküler hastalıklar (Atherosclerotic Cardiovascular Diseases, ASCVD) ise aterosklerozun yol açtığı kalp ve damar hastalıklarıdır. Koroner arter hastalığı (Akut miyokard enfarktüsü, kronik koroner sendromlar) dediğimiz kalp krizi ve kalp damar tıkanıklığı, periferik arter hastalığı dediğimiz özellikle bacaklarda görülen damar tıkanıklığı, inme gibi hastalıklar ASCVD'ye örnektir.

Atar damar duvarındaki aterosklerotik plak çeşitli tetikleyiciler ile aniden yırtılır ve hemen ardından pıhtı oluşur. Hedef organa giden kan aniden durur ve organ ölmeye başlar. Kalp krizi ve inme dediğimiz ani olaylar bu şekilde gerçekleşir.

Tüm Reklamları Kapat

Günde en az 75-100 mg aspirinin, yapılan meta-analizlerle kardiyovasküler olay riskini anlamlı ölçüde azalttığı ortaya konmuştur.[1][2]

Kronik aspirin kullanımındaki en önemli güvenlik sorunu kanamaya yatkınlıktır. Yani pıhtı ilişkili olayları azaltayım derken kanama ile ilişkili olaylara yatkınlık yaratmasıdır, özellikle sindirim kanalı ilişkili kanamalar ve beyin kanaması.[3] Ancak bu kanamalar nadiren ölümcüldür ve bu kanama ilişkili olaylar aspirin kullanımının kardiyovasküler olay kaynaklı ölümleri azaltmasındaki miktardan çok çok azdır.

Tıbbi tavsiyeler herkesin bildiği üzere uzun yıllar edinilmiş bilgiler ve deneyimler ışığında verilir. Ben sadece yapılan bilimsel çalışmalar ve kendi bilgim ölçüsünde bu yazıyı yazıyorum. Bilimsel araştırmalar sonucu edinilen gerçekler bir yana, herhangi bir hastanın hele ki ileri yaş ve kronik hastalığı sayıca fazla olan bir hastanın yönetiminin çok kompleks olduğu unutulmamalıdır. Bunun için söyleyeceklerim bireysel tavsiye değildir. Kendiniz veya başka bir tanıdığınız için aspirin kullanımı konusunda doktorunuza danışınız.

Kaynaklar

  1. B. M. J. P. Group. (2002). Collaborative Meta-Analysis Of Randomised Trials Of Antiplatelet Therapy For Prevention Of Death, Myocardial Infarction, And Stroke In High Risk Patients. BMJ, sf: 71-86. doi: 10.1136/bmj.324.7329.71. | Arşiv Bağlantısı
  2. S. L. Zheng, et al. (2019). Association Of Aspirin Use For Primary Prevention With Cardiovascular Events And Bleeding Events: A Systematic Review And Meta-Analysis. JAMA, sf: 277-287. doi: 10.1001/jama.2018.20578. | Arşiv Bağlantısı
  3. S. M. Weisman, et al. (2002). Evaluation Of The Benefits And Risks Of Low-Dose Aspirin In The Secondary Prevention Of Cardiovascular And Cerebrovascular Events. Archives of Internal Medicine, sf: 2197-2202. doi: 10.1001/archinte.162.19.2197. | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close