Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Bebeklere menenjit aşısı yaptırımalı mı?

769 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yaren Hazar
Yaren Hazar
121K UP
Öğrenci

Menenjit, beyni saran zarların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan ciddi bir rahatsızlıktır. Bakteriyel enfeksiyon kaynaklı olan ve insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ederek ölümle sonuçlanabilen menenjit hastalığı, temas ya da öksürük ile insandan insana bulaşır.

Menenjit mikroorganizmalarına karşı üretilen aşı; A, C, Y ve W135 türlerine karşı etkili olan bir aşıdır. Menenjit aşısının genel anlamda güvenli bir aşıdır. Ancak, aşının yapıldığı bölgede kızarıklık ve ağrı, ateş ,yorgunluk gibi yan etkiler gözlenebilir.

Genellikle yeni doğan bebeklere Sağlık Bakanlığı tarafından verilen aşı kartlarında menenjit aşısının yer almamasından dolayı çoğu aile yaptırmaz. Ancak, menenjit önlem olarak aşı yapılmadığı takdirde beyin hasarı, işitme kaybı, uzuv kaybı, böbrek hasarı yada ölümle sonuçlanması gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilen bir hastalık olduğu için, hastalıktan korunma amaçlı menenjit aşısı yaptırılması büyük önem taşır.

Tüm Reklamları Kapat

Yapılan araştırmalara göre, menenjit aşısının koruyuculuğunun %95-100 dür. Aşılama sonrasında, kişi menenjit hastalığına karşı ömür boyu bağışıklık kazanır. Ve kesinlikle yaptırılmalıdır.

[1]

[2]

[3]

Kaynaklar

  1. Ayper Somer*, Manolya Acar*. Meningokok Aşıları. Alındığı Tarih: 15 Nisan 2023. Alındığı Yer: Dergi Park | Arşiv Bağlantısı
  2. Bilinmiyor. Makaleler - Karabük Çocuk Doktoru Uzman Doktor Gündüz Köymen -Karabük Çocuk Doktoru -Safranbolu Çocuk Doktoru - Karabük Çocuk Kliniği. Alındığı Tarih: 15 Nisan 2023. Alındığı Yer: Dr GündüzKöymen | Arşiv Bağlantısı
  3. Halil Özdemir , Ergin Çiftçi. Meningococcal Vaccines. Alındığı Tarih: 15 Nisan 2023. Alındığı Yer: cocukenfeksiyondergisi | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close