Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sude Bahçivan
Üye 9 Haziran 2023 4 Cevap
18

Bazı insanlar neden Türkçede ''k'' harfini ''ka'' şeklinde okur?

1,620 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Berkay Kıran
Berkay Kıran
57K UP
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları mezunuyum 8 Ağustos 2023

Merhabalar. Köktürkçe'de 2 adet "k" harfi vardır. Bunlardan biri "ince k" (bu şekilde gösterilir: 𐰚) diğeri ise "kalın k" harfidir (o da bu şekilde gösterilir: 𐰴) Bugünkü Türkçemizde ise sadece "k" harfi vardır ve bu ince şekilde (ke) telaffuz edilmelidir. Ka şeklindeki telaffuz bugün için hatalı olacaktır. Köktürkçe alfabe ve dil bilgisi için 2 adet kaynak da eklemek istedim. Umarım yeterli cevap verebilmişimdir.

Orhon Yazıtları - Talât TEKİN

Köktürkçe ve Eski Uygurca Dersleri - Mehmet ÖLMEZ

Tüm Reklamları Kapat

141 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 9 Haziran 2023

Sanırım bu Arap alfabesinden kalma bir alışkanlığın bir uzantısı. Formel olarak modern Türkçede bütün sessiz harfler "-e" eki gelerek okunuyor; ama Arap harfleriyle yazılan Osmanlıcada ق (kaf) ve ك (kef) şeklinde iki ses vardı (bunlar kalın ve ince seslerdi). 1970'lere kadar bu ses ayrımı dilimizde kalmaya devam etmiş gözüküyor; örneğin 2005'te Hürriyet'te yayınlanan bir köşe yazısına göre 1970'li yıllarda yayınlanan Meydan Larousse'ta da hem "ka" hem "ke" doğru kabul ediliyordu.[1]

Bu hoş bir açıklama ama doğru mu emin değilim. Zira Osmanlıcadaki tek ünsüz varyantı bu değil:

  • N harfi için ڭ (nef) ve ن (nun),
  • G harfi için گ (gef) ve غ (gayn),
  • H harfi için ه (he) ve خ (hı),
  • S harfi için ص (sad) ve س (sin),
  • T harfi için ط (tı), ت (te) ve د (dal)

gibi sesler vardı. Neden bunlar dilimizde kalmaya devam etmedi de sadece K harfinde böyle bir inat sürdü bilemiyorum? Veya H harfi neden "haş" gibi alakasız bir şekilde okunuyor, İngilizcenin etkisiyle mi? Belki de dilimizin yapısı (veya en azından Arapçadan ödünç alınan kelime sayısından ötürü) sesleri "ka" şeklinde çıkarmaya daha yakındır. Ama güzel soru, ben de bir dilbilimcinin yorumunu duymak isterim.

Tüm Reklamları Kapat

234 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Y. Bayer. ‘Ka’-’Ke’ Tartışması. (4 Aralık 2005). Alındığı Tarih: 9 Haziran 2023. Alındığı Yer: Hürriyet | Arşiv Bağlantısı
63
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Onur Bülbül
Türk dili uzmanı, Strasbourg Üniversitesinde araştırma görevlisi 14 Ekim
Orijinal Soru: k harfi nasıl seslendirilmeli?

Türkçenin en eski devirlerinden beri Türkçede iki "k" sesi var olmuştur.[1] Bunlardan biri kalın sesli harflerle (a, ı, o, u) birlikte bulunan ve boğaza daha yakın bir yerden telaffuz edilen kalın k sesidir. Diğer "k" sesi ise ince sesli harflerle birlikte bulunan ve ağzın daha ön tarafından telaffuz edilen ince k sesidir. Türkçe kökenli kelimelerde kalın sesli harflerle daima kalın k, ince sesli harflerle birlikte ise daima ince k bulunmaktadır.

Bununla birlikte Türkçedeki özellikle Arapça ve Farsça kökenli kelimelerde bu kuralın dışına çıkılır. Arapça ve Farsça kökenli kelimelerde kalın ünlülerle birlikte ince k sesi birlikte bulunabilir. Örneğin kâr, hükûmet, kâğıt kelimelerindeki "k" kalın harflerle birlikte bulunmalarına rağmen ince telaffuz edilirler. Bu kelimelerdeki k'lerin doğru telaffuz edilebilmesi için kendisinden sonra gelen sesli harfe düzeltme işareti koyulur.

Türk dili tarihiyle ilgili bir bilgi de ekleyelim. Türkçenin tespit edilen en eski yazı sistemi olan runik harfler arasında kalın ve ince k için iki ayrı harf vardır. Arap harflerine dayalı Osmanlı Türkçesinde de aynı durum söz konusudur. Latin harflerine dayalı Türk alfabesinde iki ayrı k olmadığı için düzeltme işareti kullanılmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. M. Ergin. (2009). Türk Dil Bilgisi. ISBN: 9757728060. Yayınevi: Bayrak Basım.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Nihat Elçi
Bilime meraklı bir genç 13 Ekim
Orijinal Soru: k harfi nasıl seslendirilmeli?

Aslında bu söyleme biçimine göre değişir tonlama ile alakalıdır da bir yandan kelimeler aslında birbirine aynıdır söyleme biçimlerinde bir farklılık yoktur henüz alışamadığınız için söylemeye bilirsiniz ama sesin biçimini sorarsanız hafif bir incelikle konuşursanız daha rahat söyleye bilir alışabilir siniz

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close