Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Enes Özdaş
Enes Özdaş
92K UP
Üye
1

Bazı bitkilerin neden savunması yok?

Mesela Böcek Yiyen bitkilerin bir savunması var ama bizim yediğimiz bitkilerin domates (tüylü) biber (acı) ot dersek mesela semiz otu bunun ne gibi bir savunması var? Cevaplar için teşekkürler Kaynak eklenmesi güzel olur
335 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Emre Ayhan
Emre Ayhan
63K UP
Ziraat mühendisi - öğrenci

Her bitki bir savunma mekanizmasına sahip olmak zorunda mı bunun hakkında bir bilgim yok. Ama bu yapılar sadece bir savunma aracı olarak görülmemeli. Domatesin tüyü suyun yapraktan akıp gitmesini, güneş ışığının gölgelenmesini vb. sağlar. Her biber acı değil ama biberin acılığının kuşların sindirim sistemi üzerine etkisi var. bugün yediğimiz bitkilerin çoğu ziraatçılar tarafından ıslah edilmiş, yani insan isteklerine göre evcilleştirilmiş kültür türleri. Tıpkı evcil hayvanlar gibi vahşi doğada rekabet etmeleri zor. Semizotunun da isminden de anlaşılacağı gibi bir özelliği var, hemen hemen yerde kendiliğinden bitebiliyor. Belki de onun savunma mekanizması budur.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Koray Yılmaz
Ziraat Mühendisi

Milyonlarca yıllık evrimin sonucunda bitkiler her koşulda var olabilecek inanılmaz savunma mekanizmalarını elbette geliştirdi. Ama bu soruya doğrudan cevap vermek pek mantıklı olmaz, bir cevapta olmaz. Bitkilerin mantığını ve zekasını anlamaya çalışmak gerekir.

Bitkiler çok kompleks yapılardır, karar alma yetenekleri vardır. Her bitkinin kendine özel olan hastalık etmenine karşı bir savunma sistemi vardır. Örneğin fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı güçlü bağışıklık sistemleri bulunur. Örneğin Fitoaleksinler buna bir örnektir. Semizotu da buna dahil. Ancak virüsler için bitkilerde biz insanlar gibi bir savunma mekanizması geliştirebilmiş değil, bitkilerde herhangi bir viral hastalığı yenebilecek pestisitimiz de bulunmuyor. Eğer bir bitkide virüse rastlarsak günümüz tarımında kesiyor, yakıyor ve atıyoruz.

Bitkilerin zararlılara karşı da çeşitli savunma silahları bulunmaktadır. Ama günümüzde bir biberin acı olması, sadece savunma mekanizmasıyla alakalı değildir. Bunu daha çok insanlık için yapıyor. Birazdan buna değineceğim. Bitkilerin böceklere karşı olan savunma mekanizmaları arasında örneğin SOS sinyalleri bulunur. Bu sinyaller bitkilerin bir tehdit anında diğer üyelere haber vermek için kullanır. Bu haberi alan diğer bitkiler zararlı böceğin türüne göre onların sindirim sistemine zarar verecek kimyasallar üretmeye başlar ve aynı zamanda zararlı böceğin doğal düşmanlarını da oraya toplayacak kimyasallar yayar. Tabii böceklerde bu noktada seçilim baskısına maruz kalarak detoksifikasyon denilen bir olayı geliştirirler. Böceklerin de elleri armut topluyor değil ya var bir numaraları. Kısaca ekolojik denge bu şekilde devam eder.

Tüm Reklamları Kapat

Yine semiz otu, buğday, elma gibi kültür bitkilerine gelecek olursak, bunların her başı sıkıştığında imdatlarına zaten biz yetişiyoruz. Sularını veriyoruz, zararlılardan ve hastalıklardan koruyoruz, makro ve mikro besin elementlerini veriyoruz, onları stres faktörlerine karşı koruyor, döllerini gelecek yıl için garanti altına alıyoruz. Onlarda karşılığında bizleri biraz biraz ödüllendiriyor. Bazı bitkiler bu konuda tamamen acımasız, arıları nektarla kandırıp, nektarı vermeden polenleyip gönderen orkideler var. Konumuza dönecek olursak, baktığımız kültür bitkilerinin bir ton hastalığı ve zararlısı zaten oluyor ancak ekonomik zarar eşiği dediğimiz bir kavram var. Zararlı veya hastalık ekonomik zarara neden olacak kayba neden olmuyorsa herhangi bir mücadele yöntemine girişmiyoruz. Kültür bitkilerimiz başlarının çaresine bu kadar bakabiliyor.

Biberlerin acı olma nedeni, biz istediğimiz için acılıklarını git gide artırmasıyla alakalı. Bu yukarıda anlattığım olayla ve bitki ıslahıyla alakalı. Acı biberlere insanların talebi arttığı için onlarda git gide daha acılaşıyor.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close