Kısaca halk arasında ağırlık çökme anlamına gelen bu olayın sebebi nedir?
Merhaba,
Vücutta istemsiz gerçekleştirdiğimiz hareketleri veya organ fonksiyonlarını "otonom sinir sistemi" gerçekleştirir. Otonom sinir sistemi 2 bölüme ayrılır: Sempatik sinir sistemi ve parasempatik sinir sistemi.
Sempatik sinir sistemi genel olarak savaş ya da kaç tepkisinden sorumludur. Kalp atımını hızlandırmak, göz bebeklerini büyütmek, kas ve beyin damarlarını genişletmek, iç organlara (mide, böbrek v.b) giden damarları daraltmak sempatik aktivitenin artmasıyla gerçekleşen olaylardır.
Parasempatik sistem ise vücudun rahatlamasından sorumludur. Kan basıncını düşürmek, idrar kesesini boşaltmak, akciğer alveollerini daraltmak, tükürük ve bağırsak salgıları ile bağırsak hareketlerini artırmak ise parasempatik aktivitenin artmasıyla gerçekleşir.
Bu durumda yemek yemek, sindirim sistemini ve doğal olarak parasempatik sistemi harekete geçirir. Harekete geçen parasempatik sistem ise vücudu rahatlatır ve halk arasında "ağırlık çökmesi" denen olayın gerçekleşmesine neden olur.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Bilim dolu günler dilerim, sağlıcakla kalın.
Beslenmenin amacı, kan yoluyla dokulara oksijen ve besin gitmesi olduğunu düşünürsek, kişinin besin alması, enerji üretimi için hammaddenin vücuda girmesi demek olur.
Yani hammaddenin gelmesi, sindirimin başlaması ve vücut için gerekli enerji kaynağının işlenmesi demek oluyor.
İşte yemek yediğimizde kan, dokulara taşıyacağı içeriği almak için bağırsakta yoğunlaşır. Diğer bölgelerdeki kan yoğunluğu azalır. Bunu ağırlık çökmesi olarak deneyimleriz.
Yemeğin içindeki bazı maddelerden kaynaklı, örneğin süt içer veya yoğurt yerseniz laktik asit sebebiyle uykunuz gelir. Çay, kahve veya kola gibi kafein içeren besinler tüketirseniz o zaman uykunuz gelmez, aksine açılır. Uykunuzun gelmemesi için uyku getiren yiyeceklerden uzak durabilirsiniz.