Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Furkan Arduç
Üye
4

Balık yağı nasıl tüketilmeli?

İnternette "kahvaltıdan sonra veya önce" "günde 1 defa" "kahvaltı arasında yani diğer besinleri tüketirken içilmeli" "tok karnına içilmeli" gibi birbiri ile çelişen bilgiler mevcut. Bunların hangisi doğru?
1,522 görüntülenme
Balık yağı nasıl tüketilmeli?
Balık yağı nasıl tüketilmeli?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Enes Demir
Enes Demir
47K UP
Araştırmacı

Balık yağı, EPA ve DHA gibi önemli omega-3 yağ asitlerini içeren bir besin takviyesidir. Bu yağ asitlerinin vücudumuzda üretimi oldukça düşük seviyede olduğundan beslenme ile alınmasına dikkat edilmelidir. Bunun için Dünya Sağlık Örgütü (WHO), haftada 2 kez balık tüketilmesini önermektedir. Ancak beslenmenizde balığa yer vermeyen biriyseniz veya hamilelik gibi ihtiyacınızın daha fazla olduğu bir dönemdeyseniz balık yağı takviyesi kullanmayı düşünebilirsiniz.

Balık Yağındaki DHA ve EPA Oranları

Tüm Reklamları Kapat

Her bir balık yağı kapsülü ortalama 900-1000 mg’dır ve içerisindeki EPA ve DHA oranı markaya göre değişkenlik gösterebilir. Ortalama 980 mg’lık bir kapsülde 500 mg DHA ve EPA vardır. Genelde balık yağı takviyelerinde EPA ve DHA oranı 6:1’dir.

Balık Yağı Ne Zaman İçilmeli?

Tüm Reklamları Kapat

Balık yağının kullanımı için belirli bir zaman dilimi bulunmamaktadır. Ancak balık yağı kullanımının yan etkileri arasında reflü bulunmaktadır. Dolayısıyla balık yağı dozunuzu, sabah ve akşam olmak üzere yemeklerden önce olacak şekilde ikiye bölerek kullanmak reflü ve hazımsızlık gibi şikayetlerinizin oluşmasını önleyebilir (1).

Takviye kullanımındaki önemli noktalardan bir diğeri ise en üst düzeyde yararlanmak için emilim düzeyini artırmaya çalışmaktır. Balık yağının da vücuttaki emilimini artırmak için yemekle birlikte alınması önerilir. Özellikle sağlıklı bir yağ kaynağıyla birlikte almak, omega-3 yağ asitlerinin biyoyararlanımını ve etkinliğini artırır (2).

Ama en önemli nokta düzenli kullanmaktır. Balık yağını ne zaman almaya karar vermiş olursanız olun, her gün düzenli bir şekilde o zaman diliminde mutlaka alın. Çünkü balık yağının potansiyel olumlu etkilerinden faydalanmak için uzun süreli bir kullanım gereklidir. İlk kullanmaya başladığınız zamanlarda hemen olumlu etkilerini göremezsiniz.

Günlük Balık Yağı İhtiyacı

EPA ve DHA dozaj önerileri yaşınıza, cinsiyetinize, sağlık durumunuza ve yaşam tarzınıza bağlı olarak değişir.

Dünya Sağlık Örgütü, günlük 250 – 500 mg kombine EPA ve DHA alımını önermektedir (3). Ancak bu ihtiyaç kişiden kişiye göre değişebilir. Bu nedenle, porsiyon başına en az 0,3 gram (300 mg) EPA ve DHA sağlayan bir balık yağı takviyesi seçmeye özen gösterin. Olası yan etkilerden korunmak için kullanacağınız dozaj miktarını ve balık yağı takviyesi türünü, doktorunuz veya eczacınıza bırakmak en doğrusu olacaktır.

Balık Yağı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Balık yağını yemeklerden hemen önce alın, mümkünse kaliteli ve sağlıklı yağ kaynağı içeren öğünlerden önce alınmalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Balık yağı takviyesini bozulmadan korumak için ışıktan uzak tutun, ideal olarak buzdolabında saklayabilirsiniz.

Kötü kokulu veya tarihi geçmiş takviyelerden uzak durun.

Doktorunuza danışmadan balık yağı kullanmaya başlamayın.

Kullanacağınız balık yağı takviyesi dozajını öğrenmek için doktorunuzdan, hangisini kullanacağınıza karar vermek için ise eczacınızdan destek alabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Etiketinde yüksek miktarda EPA ve DHA içeren balık yağı takviyesini seçin.

Omega-3 eksikliği bakımından risk altında değilseniz takviye almak konusunda ısrarcı olmayın, fazla alımlar yan etkilere neden olabilir. [1]

112 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Z. Nur Kaba, et al. Just A Moment.... Alındığı Tarih: 14 Kasım 2022. Alındığı Yer: m.supplementler | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close