Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf Tales
Yusuf Tales
21K UP
Üye 14 saat önce 1 Cevap
0

Bakteriler ve virüsler hiç karşılaşıp birbirleri ile savaştılarmı nasıl ve neden ne şekilde oldu?

140 görüntülenme
Bakteriler ve virüsler hiç karşılaşıp birbirleri ile savaştılarmı nasıl ve neden ne şekilde oldu?
Bakteriler ve virüsler hiç karşılaşıp birbirleri ile savaştılarmı nasıl ve neden ne şekilde oldu?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Zəhra Əzizova
Öğrenmeye meraklı biri 9 saat önce

Gözle görülmeyen bir cephede, milyarlarca yıldır süren sessiz bir savaş var. Ne barış ihtimali var, ne de taraflar pes ediyor. Bu savaşın iki kadim düşmanı: bakteriler ve virüsler. Özellikle de sadece bakterilere saldıran virüs türü olan bakteriyofajlar.

Bakteriyofajlar, bir bakteriyi bulduğunda onu sadece hedef almaz; neredeyse bir biyolojik korsan gibi ele geçirir. Kuyruk benzeri bir iğnesiyle bakterinin zarını deler, içindeki genetik bilgiyi enjekte eder. O andan itibaren bakteri artık kendisi değildir. Virüsün komutlarını uygulamaya başlar, onun kopyalarını üretir. Sonunda bakteri parçalanır, içinden yüzlerce yeni virüs çıkar. Ama bu hikâyenin tek yönlü olduğunu sanmak büyük hata olur.

Bakteriler de zamanla öğrendi. Saldırıya uğradıkça savunma geliştirdiler. CRISPR-Cas adını verdiğimiz sistem, bakterinin düşmanı tanıyıp hafızasına almasını sağlar. Virüs aynı hatayı tekrar yaptığında, bu defa onu parçalayacak özel proteinlerle karşılaşır. Bu savunma o kadar gelişmiştir ki, biz insanlar bile artık bu sistemi gen düzenlemede kullanıyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Yani görünmez dünyada yaşanan bu mikroskobik savaş, sadece bir hayatta kalma çabası değil; aynı zamanda evrimsel zekânın, adaptasyonun ve moleküler stratejilerin muazzam bir sahnesidir.

Ve hâlâ sürüyor. Her bir damla suda, her bir avuç toprakta, her bir nefeste... Bakteriler ve virüsler, sonsuz bir çatışmanın içinde yollarını arıyor. Biri yaşamak, diğeri çoğalmak istiyor. Kimin kazanacağı ise hiçbir zaman kesin değil.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close