Sabit hızlarla ilerleyen cisimlerde etkileşimin sonuçları nelerdir? Aynı hzıla giden iki araçtan birinden diğerine atlasam ne olur?
Üçüncü bir gözlemciye göre hareketsiz olan bir mermi ve insan arasında ne etkileşim oluyorsa, aynı üçüncü gözlemciye göre sabit ve eşit hızla ilerleyen bir mermi ve insan arasında da aynı etkileşim olur.
Üçüncü bir gözlemciye göre hareket eden bir araçtan, aynı gözlemciye göre aynı hızla giden ikinci bir araca atlamak, aynı üçüncü gözlemciye göre durağan bir araçtan, aynı gözlemciye göre durağan bir başka araca atlamakla da aynıdır (hava sürtünmesi ihmal edildiğinde).
Genel ve özel görelilik, gözlemci açısından zamanın değişkenliğini açıklıyor.
Aynı hızda ilerlemekte olan iki ŞEY için, duran iki şeyle aynı etkileşim gerçekleşir.
Belli bir hızda ilerlemekte olan iki araçtan birinde bulunan kişinin, diğerin atlaması, eğer aradaki mesafe çok değilse, hızların aynı olmasından kaynaklı duran araca atlıyormuş etkisi oluşur. Çünkü kişi araçtan ayrıldığında, halen araca ait hızın etkisi devam etmektedir kişi üzerinde. Hızın korunumu ortadan kalkana kadar kişi diğer araca geçmiş olur.
Bir de eşit hızlarla ilerleyen ŞEYler, aslında birbirini durağan zannetmeye meyillidir. Gerçekten durağan olan ŞEYlerin olmadığı bir ortamda, örn uzayda, eşit hızdaki iki ŞEY, birbirini durağan zannedecektir. Hızlardaki minimal bir fark, durumu değiştirir.