Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Avrupa neden Asya ile deniz yoluyla ayrılmamasına rağmen ikisi ayrı kıta sayılıyor?

İddia bu, https://www.youtube.com/shorts/wVpV2a7ge7c yorumlara bakarsanız herkes dalga geçse de hiç kimse cevap verememiş.
354 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Jeomorfolog

Sadece deniz yolu ile ayrılmayı bırakın, Avrasya olarak isimlendirdiğimiz tek bir plaka üzerinde bulunuyorlar. Jeoloji bilimi açısından bakıldığında tek kıta olarak kabul edilebilir. Pek çok yer bilimci tek kıta "Avrasya" olarak tanımlar.

Avrupa kıtası olarak tanımlanmasının nedeni olarak; sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik farklılıklar gösterilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Joseph Joestar
Tarih Sever Üye

Yorumlarda muazzam cehalet sergilenmiş. Bu ezberlerimize duyduğumuz sonsuz güvenin anlayışımızı ne kadar körelttiğine güzel bir örnek olmuş. Yorumlardakiler gerçekten de kıta nedir, Avrupa nedir sorularını hiç sormadan kıta ve Avrupa'nın ne olduğunu öğrenmiş ve bunun üzerinden bir çeşit alay ve zorbalık yapmayı deneyen insanlar. Muhtemelen ilk kez dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişilere de aynı şeyler söyleniyordu ki, yeterli ekipman ve bilgiden yoksun birisi için dünyanın düz olduğuna inanmak çok tutarlıyken.

Kıtalar tıpkı gezegenler gibi gerçekte var olmayıp insanların var olan nesneleri sınıflandırmaları sonucu oluşmuş kavramlardır. Hiçbir genel kıta tanımı bugünkü ezberlediğimiz 7 kıtayı(yeni bir kıta etkilemeden-çıkarmadan ve kıtaların bölgelerini değiştirmeden) temsil edemez. Urallar gerçekten de doğusunda ve batısını iki kıtaya ayırabiliyor muymuş? Hah gerçekten Uralların doğusu ve batısının farkı ne? Bunu Himalayaların güneyi ve kuzeyi için niye düşünemiyor muşuz? Avrupa kalabalık mı? Hindistan ve Çin daha kalabalık. Avrupa büyük mü? Asya ve Afrika'nın içinde bir kaç tane Avrupa sığardı.

Avrupa Antik Yunan'dan kalan haritacılık geleneğinden dolayı tanımlanmıştır. Yunanlar Dünya'yı şu şekilde tasvir ettiler.

Tüm Reklamları Kapat

undefined

Bulundukları konum itibariyle bu üçlü sınıflandırmayı yapmaları mantıksız değildi. Küçük denizin karşısı(Ege), büyük denizin karşısı(Afrika) parça parça büyük kara parçaları olarak duruyordu. Gemilerle gitmek zorunda oldukları büyük kara parçaları...

Karadeniz'in tüm karaların etrafındaki denize bir çıkışı olmadığını fark ettiklerinde bu sefer Hazar Denizi'nin okyanusla bağlantılı olduğunu düşündüler.

undefined

Tüm Reklamları Kapat

Sonra sonra Asya ve Avrupa'yı ayırabilecek bir sınır olmadığı anlaşıldı. Yani coğrafi olarak Avrupa'nın var edebilecek bir şey yoktu. Ural dağları sadece hem geleneği korumak hem de Avrupa'yı kalan dünyadan ayırma isteği üzerine belirlenmiş bir sınırdır. Urallar olmasa başka bir şey bulunurdu.

Avrupa fiziksel coğrafya ile ilgili bir tanım değildir. Peki beşeri coğrafya ile alakalı mıdır? Dediğim gibi Avrasya'dan Avrupa'yı ayırabilecek beşeri özellikleri kabul etsek bile yine 7 kıta tanımı yapamayız. Neden Hindistan ve Çin Avrasya'dan farklı kıtalar olmasın?(Ki bunun için Sinosfer ve Hindosfer gibi tanımlar vardır. Bazen tarihçilerin Çin ve Hindistan için kıta tanımını kullandıklarını duyabilirsin). Çok açıkça Himalayalar kuzeyini ve güneyini farklı kültür ve iklimlere ayırmakta Urallardan çok çok daha başarılıdır.

Keza tarihi olarak Rusya Avrupalı mıdır? Altın Ordu yönetimindeyken? Korkunç İvan zamanında? Büyük(veya Deli)Pedro? Büyük Katerina? Stalin? Putin? Tatarlar Avrupalı mı? Yahudiler? Avrupa'ya sonradan gelmişlerse Macarlar neden Avrupalı?

Katolik olmak, ortak üst dil olarak Latince'yi benimsemek, bazı fiziksel özellikler, kültür vs. Avrupa'nın ve Avrupalıların ne olduğu tarih boyunca değişiklik gösterdi. Avrupa'nın Avrasya dışında kalıp Çin ve Hindistan'ın Asya'da kalması sadece mevcut haritacılıkta Avrupalıların daha etkili olmasından kaynaklanır.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close