Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Havada en çok bulunan gaz azot ise neden azot soluyoruz?

5,994 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yusra Aslan
Yusra Aslan
81K UP
Biyoloji Öğrencisi

Hayvanlar olarak genel anlamda oksijen tüketecek şekilde evrimleştik ve bu yüzden oksijenin varlığı bu konuda daha önemli görülüyor fakat azotun da yaşamımızdaki yeri hiç de azımsanamayacak kadar büyük. Azotun yokluğu halinde atmosferdeki azot açığını kapatacak bir gaz olması daha gerekirdi. Çünkü azotun yokluğunu oksijen devralsaydı işler hiç de iyi olmazdı. Atmosferde yoğun olarak bulunan oksijen, geçirgenliği sayesinde hücre çekirdeğini saran zara hücum edecek ve DNA'larımıza büyük ölçüde zarar verecekti. Bunun yanı sıra enzimlerin çalışması zorlaşacak ve bu da hasar alacak olan organellerimizin onarımı imkansız kılacaktı. Vücudumuz da hücrelerden meydana geldiği için özellikle akciğer ve beyin gibi temel organlarımız bu değişime adapte olamayacak ve devamında kaçınılmaz son gelecekti.

Bunun çevreye olacak etkisine gelirsek eğer oksijen yakıcı bir madde olarak geçmektedir. Oksijenin atmosferde yoğun olarak bulunduğunu varsaydığımızda bu durum her yerde ani yangınlara sebebiyet verirdi. Şuan hayatımızda büyük bir alan kaplayan elektriğin bile kullanımını imkansız kılardı. Çünkü en ufak bir alev bütün bir alanın tahribine sebep olur ve neredeyse durdurulması yine imkansız yangınlar yaratırdı. Burada azot gazının yüksek olması büyük bir şans olarak görülebilir çünkü azot gazı molekülleri oksijen gazı moleküllerine göre daha kararlıdır. Böylece atmosferde oluşan tepkimelerde yer almazlar. Aynı zamanda bitkilerin yaşamak, büyümek ve üremek için ihtiyaç duyduğu en önemli maddelerden biridir. Bu tabii ki şuan için bulunduğumuz gerçeklik için geçerli. Keza farklı bir şekilde evrimleşmiş olsaydık her şey bambaşka da ilerleyebilirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun yanı sıra solunum zorluğu çeken bazı hastalara ve astronotlara saf oksijen verildiğini, ama bunun kısmi ve düşük basınç altında olduğunu belirtmekte fayda var. Çünkü yüksek basınçta artan basınçla beraber oksijen de buna karşın yoğunlaşır. Bunu bir dalgıç üzerinde örneklendirebiliriz. Derin sulara inildikçe basınç bilindiği gibi artar ve oksijen de basınç etkisiyle yoğun bir hal alır. Dalgıcın tüpündeki hava karışımında normal atmosfer basıncına göre daha yoğun bir şekilde oksijen-azot karışımı girecektir. Böylece emilen oksijen miktarı da artacaktır. Bu yüzden bu gibi durumlarda nadiren de olsa oksijen zehirlenmesi vakaları karşımıza çıkmakta.

Sonda bahsettiğim oksijen zehirlenmesi konusunu soruyla çok alakalı olmadığı için açıklamayacağım ama ilgini çekerse diye kaynaklara bıraktım. Oldukça detaylı açıklamaya çalıştım. Biraz acele oldu bu nedenle yazım hataları varsa kusura bakmayın lütfen. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Bilimle kalın.

776 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Editör. Aldığımız Her Nefes. (8 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Dr. Mahir E. Ocak. Atmosferde Neden Çok Miktarda Azot Var?. (8 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  3. Muzaffer Özgüleş. Atmosferimizin Tamamı Oksijenden Oluşsaydı Acaba Ne Olurdu?. (8 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  4. Editör. İnsan Vücudunun Farklı Şekillerde Yüzleşebildiği Tehlike: Oksijen Zehirlenmesi. (8 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  5. Editör. Oksijen Zehirlenmesi. (8 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close