Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ali Sert
Ali Sert
83K UP
Üye 15 Ekim 2022
12

Atmosfer tam olarak kaç katmandan oluşur?

Atmosferin katmanları bazı kaynaklarda 6 bazılarında 7 geçiyor ben mi yanlış kaynaklara bakıyorum.
6,061 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Efe Yağız
Efe Yağız
231K UP
Öğrenci 14 Ocak 2023

Dünya'nın atmosferi 6 katmandan oluşur: Troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer, iyonosfer ve ekzosfer.[1]

Troposfer: Atmosferin katmanlarından en yoğun olanıdır. Yeryüzünden başlar ve 8 ila 14,5 kilometre yüksekliğe kadar uzanır. Neredeyse tüm hava olayları bu bölgede gerçekleşir.

Stratosfer: Troposferin hemen üzerinde başlar ve 50 kilometre yüksekliğe kadar uzanır. Güneşin zararlı ultraviyole ışınlarını emen ve dağıtan ozon tabakası bu katmanda bulunur.

Tüm Reklamları Kapat

Mezosfer: Stratosferin hemen üzerinde başlar ve 85 kilometre yüksekliğe kadar uzanır. Meteorlar bu katmanda yanar.

Termosfer: Mezosferin hemen üzerinde başlar ve 600 kilometre yüksekliğe kadar uzanır. Aurora (kutup ışıkları) bu katmanda meydana gelir. Ayrıca yapay uydular bu katmanda bulunur.

İyonosfer: 48 kilometreden 965 kilometre yüksekliğe, uzayın sınırlarına kadar uzanan, mezosfer ve termosferle örtüşen bol miktarda elektron ve iyonize atom ve molekül tabakasıdır. İyonosfer, Güneş-Dünya etkileşim zincirinde kritik bir halkadır. Bu bölge, radyo iletişimini mümkün kılan katmandır.

Ekzosfer: Bu katman, atmosferimizin üst sınırıdır. Termosferin tepesinden 10000 kilometre yüksekliğe kadar uzanır.

891 görüntülenme

Kaynaklar

  1. H. Zell. Earth's Atmospheric Layers. (2 Mart 2015). Alındığı Tarih: 14 Ocak 2023. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Fırat Durak
Araştırmacıyım 3 Aralık 2023

Toplam 7 tabakadan oluşuyor

Ozonosfer yok mu yoksa ben mi yanlış biliyorum

Ozonosfer veya ozon tabakası, stratosferin üst kısmında bulunan tabakadır. Ozon tabakası Güneş'ten gelen morötesi ışınlardan olan UV-B ve UV-C gibi zararlı ışınları tutar. Ozon tabakasının bu işlevi hayati açıdan çok önemlidir çünkü UV-B ve UV-C ışınları ölümcüldür.

Tüm Reklamları Kapat

545 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ömer K
Araştırmacı 14 Şubat

Eski yaklaşımlara göre, genellikle atmosfer yedi katmana ayrılır. Ancak, bu katmanlar aslında daha karmaşık bir yapıya sahiptir ve belirli bir sınırlama olmadan birbirine geçiş gösterir. Temel olarak, atmosferin beş ana katmanı vardır: troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer ve ekzosfer. Ancak, bazı kaynaklar alttaki katmanları alt katmanlar olarak ayırmaktadır. Örneğin, stratosfer altında troposferin alt katmanı olabilir. Bu nedenle, sayısal bir sınırlama yerine, atmosferin yapısı ve özellikleri katmanlar arasında sürekli bir geçişle birlikte incelenir.

Dünya atmosferi genellikle beş ana katmandan oluşur. Bunlar, alttan başlayarak sıralandığında şunlardır:

Troposfer: Yeryüzünden itibaren 0 ila 8 ila 15 kilometre (0-5 ila 9 mil) yüksekliğe kadar uzanan en alt katmandır. Hava olaylarının çoğu bu katmanda gerçekleşir ve atmosferde yaşamı destekleyen oksijen ve diğer gazların büyük bir kısmını içerir.

Tüm Reklamları Kapat

Stratosfer: Troposferin üstünde 8 ila 15 kilometre (5 ila 9 mil) yükseklik aralığında bulunur. Stratosfer, ozon tabakasının bulunduğu yerdir. Ozon tabakası, zararlı güneş ışınlarını engelleyen önemli bir koruyucu tabakadır.

Mezosfer: Stratosferin üstünde 50 ila 85 kilometre (31 ila 53 mil) arasında yüksekliğe sahiptir. Mezosfer, meteorların yanma izlerinin görüldüğü katmandır.

Termosfer: 85 ila 600 kilometre (53 ila 373 mil) arasında yüksekliğe sahip olan termosfer, sıcaklığın yüksek olduğu bir katmandır. Ancak, bu yüksek sıcaklık insanların algıladığı sıcaklıkla değil, atmosferin çok düşük yoğunluğu nedeniyle güneş radyasyonunun neden olduğu termal enerjiyle ilgilidir.

Ekzosfer: En üst katman olan ekzosfer, yaklaşık 600 kilometreden (373 mil) başlar ve uzay boşluğuna doğru uzanır. Ekzosferde, atomlar ve moleküller serbest bir şekilde hareket eder ve atmosferin sınırlarının neredeyse olmadığı bir alandır.

317 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close